LATEST NEWS :

Peluang kerja diwujud bila tiba masa: Shafie
Published on: Monday, April 15, 2019
By: Zam Yusa

KOTA KINABALU: Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Shafie Apdal (gambar) berkata lebih banyak peluang pekerjaan akan diwujudkan apabila tiba masa yang tepat, enggan memperbesar-besarkan kritikan pihak tertentu bahawa janji pilihan raya Kerajaan Pakatan Harapan (PH) untuk mewujudkan lebih banyak pekerjaan masih belum tertunai.

Menjawab satu soalan dari media mengenai sama ada PH memerlukan lebih banyak masa untuk memenuhi janji itu, Shafie mengakui bahawa peluang pekerjaan tidak diwujudkan secepat yang diharapkan oleh orang ramai.

“Bagaimanapun, ada masa-masa tertentu apabila pekerjaan akan diwujudkan. Kami menggalakkan syarikat tertentu yang tersenarai di Bursa Malaysia di Sabah untuk membuat lebih banyak pelaburan,” katanya

“Syarikat-syarikat ini berkaitan dengan industri pelancongan dan balak dan saya pasti kita boleh bekerjasama dengan mereka untuk mewujudkan pekerjaan di Sabah.

“Sebagai contoh, pada Mei, saya akan melancarkan sebuah hotel di sebelah (Suria Sabah) yang dimiliki oleh kumpulan Hap Seng yang bernilai hampir RM300 juta yang akan menyediakan lebih banyak peluang pekerjaan untuk rakyat.

“Terdapat juga kilang-kilang yang akan mewujudkan lebih banyak pekerjaan pada masa akan datang yang saya yakin akan dapat memberi manfaat kepada akar umbi.”

Shafie bercakap kepada media selepas melancarkan Festival Kraf Tekstil Borneo 2019 di Suria Sabah, di sini, Ahad.

Selain janji pewujudan pekerjaan, Presiden Warisan itu juga berkata PH perlu bekerja keras semasa berkempen untuk pilihan raya kecil Sandakan.

Pilihan raya kecil itu akan diadakan berikutan kematian Ahli Parlimen Sandakan Datuk Stephen Wong bulan lalu.

PH mengalami satu lagi tamparan pilihan raya kecil pada Sabtu apabila bekas blok pembangkang itu tewas kepada BN, yang mengekalkan kerusi DUN Rantau di Negeri Sembilan menerusi calonnya Datuk Seri Mohamad Hasan.

“Kita perlu bekerja untuk pilihan raya kecil di mana kerusi Sandakan milik DAP,” kata Shafie.

“Kita harus turun dan menjelaskan kepada rakyat mengenai kesulitan untuk menyelesaikan masalah seperti hutang negara yang ditinggalkan oleh Kerajaan terdahulu. Ia tidak mudah.

“Kami akan mengumumkan calon DAP dalam pilihan raya kecil Sandakan apabila tiba masanya.”

Terdahulu, dalam ucapan perasmian semasa melancarkan festival itu, Shafie berkata Sabah mempunyai potensi untuk mengembangkan industri kraf tekstil di peringkat antarabangsa tetapi pemain perlu memastikan kemampuan untuk memenuhi permintaan dipertingkatkan terlebih dahulu.

“Kita juga boleh menembusi pasaran Arab, Afrika dan Eropah tetapi produk tekstil kita perlu disesuaikan dengan cita rasa wilayah tersebut,” katanya.

“Keupayaan kita dari segi kemahiran, tenaga kerja, peralatan, dan lain-lain mesti ditingkatkan terlebih dahulu atau kita tidak dapat memenuhi permintaan yang meningkat.

 ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular