LATEST NEWS :

DAP pilih Vivian calon PRK Sandakan
Published on: Saturday, April 20, 2019
By: Nikko Fabian

Kota Kinabalu: Kepimpinan Parti Tindakan Demokratik (DAP) Sabah dengan persetujuan parti pusat sebulat suara bersetuju untuk menamakan Vivian Wong (gambar) sebagai calon rasmi parti itu bagi pilihan raya kecil Sandakan yang dijadualkan diadakan pada 11 Mei.

Vivian adalah anak perempuan bongsu mendiang MP Datuk Stephen Wong Tien Fatt yang meninggal dunia akibat serangan jantung pada 28 Mac.

Seorang sumber memberitahu Harian Ekspres pada Jumaat bahawa pemimpin-pemimpin peringkat negeri percaya Vivian, 30, merupakan pilihan terbaik memandangkan dia merupakan pegawai perhubungan awam bapanya dalam Kementerian Kesihatan dan Kesejahteraan Rakyat Sabah.

Vivian juga bersama dengan bapanya sepanjang kempen politiknya dan terbabit rapat dalam aktiviti parti, kata sumber itu, menambah Vivian mempunyai ijazah dalam komunikasi media.

Kerusi Parlimen Sandakan menjadi kosong susulan kematian Wong. Difahamkan bahawa keputusan unilateral parti itu berhubung penamaan Vivian akan diumumkan tidak lama lagi.

“Pengumuman rasmi akan dibuat oleh Presiden DAP merangkap Menteri Kewangan Lim Guan Eng pada bila-bila masa,” kata sumber itu.

Sumber tersebut menambah, presiden parti itu akan berada di Sandakan semasa hari penamaan calon (27 April) untuk menunjukkan sokongan kepada calon pilihan.

Sama ada Vivian akan menggunakan logo DAP atau PH semasa tempoh kempen, sumber itu berkata perkara tersebut belum diputuskan oleh kepimpinan tertinggi parti-parti itu.

“DAP Sabah lebih suka menggunakan logo ‘Roket’ semata-mata kerana ia sudah popular dalam kalangan rakyat Sabah khususnya mereka di Sandakan. Bagaimanapun, kami akan mematuhi sebarang keputusan yang dibuat oleh kerajaan PH yang diterajui oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad,” katanya.

Juga difahamkan bahawa majoriti jika bukan semua pemimpin DAP khususnya dari cawangan lain di sini akan datang berkempen untuk calon mereka di Sandakan.

“Ramai kami (pemimpin / ahli / penyokong) akan menuju ke Sandakan minggu depan untuk berkempen bagi Vivian Wong.

“Kami akan mengerahkan semua jentera dan sumber lain untuk memastikan kemenangan besar-besaran bagi calon kerajaan,” katanya. Sabah dipimpin oleh Parti Warisan Sabah, yang bersekutu dengan kerajaan Pakatan Harapan persekutuan.

Sementara itu, pilihan raya kecil Sandakan pada 11 Mei nanti tidak akan menyaksikan penyertaan calon PAS.

Sebaliknya, kedua-dua cawangan parti bagi Sandakan dan Sabah akan bersatu untuk menggerakkan jentera masing-masing untuk membantu berkempen bagi pembangkang dalam kempen pilihan raya nanti.

Setiausaha agung PAS, Takiyuddin Hassan berkata keputusan itu dibuat oleh kepimpinan pusat semasa satu mesyuarat baru-baru ini.

Beliau berkata, semua ahli diminta untuk menyokong sesiapa saja yang dinamakan sebagai calon pembangkang.

“PAS berharap pilihan raya kecil ini akan memberi keputusan yang akan mengukuhkan lagi pembangkang, khususnya dalam kerusi yang menjadi milik BN sebelum ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Takiyuddin merujuk kepada tiga penggal ketika Barisan Nasional menguasai Sandakan, dari 1973 hingga 2013.

“Kemenangan pembangkang di Sandakan tentu akan menjadikan proses sekatan dan imbangan di Parlimen lebih berkesan, untuk kebaikan negara dan rakyat,” katanya.

Dengan itu, Takiyuddin menggesa semua ahli dan penyokongnya di kawasan itu untuk membuang undi mereka mengikut pendirian parti, dan menyokong calon yang mewakili pembangkang.

Setakat ini, hanya Parti Solidariti Tanah Airku Rakyat (Star) Sabah mengumumkan calon mereka iaitu ahli ekonomi Liew Wean Chee, sementara bekas eksekutif kelapa sawit Chia Siew Yung, juga mengumumkan hasratnya untuk bertanding sebagai calon bebas.ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular