LATEST NEWS :

Belum ada keputusan rasmi feri RoRo, tukar barang
Published on: Wednesday, May 15, 2019

KOTA KINABALU: Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook masih belum membuat keputusan rasmi mengenai perkhidmatan feri Roll-On-Roll-Off (RoRo) Kudat-Palawan atau mana-mana kemudahan membabitkan perdagangan tukar barang, kata Setiausaha Parti Tindakan Demokratik (DAP) Sabah Chan Foong Hin. 

Bagaimanapun, beliau mengesahkan Loke ada bertemu dengan pegawai-pegawai Majlis Perniagaan BIMP-EAGA Sandakan, Tawau dan Kudat di Sandakan sebelum Pilihan Raya Kecil Sandakan.

Chan berkata demikian merujuk kepada satu laporan berita di akhbar tempatan pada 13 Mei, yang melaporkan bahawa Loke telah mengumumkan perkhidmatan feri RoRo Kudat-Palawan.

“Saya ingin menjelaskan bahawa mesyuarat itu sebenarnya adalah dialog yang bertujuan untuk memahami isu-isu pemain tempatan mengenai perdagangan tukar barang di rantau ini.

“Tidak ada keputusan rasmi dibuat oleh Menteri (Loke) dan belum lagi ada tarikh permulaan sebenar yang ditetapkan... Setakat ini, tidak ada yang muktamad dan berita itu hanya melaporkan idea dan pendapat pribadi yang dinyatakan dalam dialog itu,” katanya dalam satu kenyataan, di sini Selasa.

Chan, yang juga Ahli Parlimen Kota Kinabalu, menyatakan bahawa Loke dalam mesyuarat tertutup itu menegaskan bahawa pedagang tertakluk kepada keperluan keselamatan perkapalan, tetapi akan mengambil kira realiti yang dihadapi oleh peniaga.

“Dasar kerajaan sentiasa membantu dan menggalakkan perniagaan dan perdagangan.

“Oleh itu, adalah penting untuk menangani isu-isu seperti pengeluaran lesen yang sewajarnya kepada kapal-kapal kecil bukan konvensional (NCSS) yang digunakan oleh pedagang yang menjalankan perniagaan dengan Sabah,” kata Chan.

Beliau berkata Malaysia dan negara-negara jirannya sebelum ini telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) Asean mengenai Pengiktirafan Bersama Kapal-Kapal Bukan Konvensional semasa mesyuarat di Bangkok pada November tahun lepas.

Melalui MoU ini, beliau berkata Jabatan Laut Malaysia akan membenarkan kemasukan kapal perdagangan tukar barang asing dengan syarat ia diperakui selamat oleh pihak berkuasa berkaitan dari negara masing-masing.

“Oleh itu, adalah tidak tepat bagi media untuk membuat laporan seperti itu tentang Menteri (Loke) seolah-olah beliau telah berjanji, sama ada untuk kemudahan perdagangan tukar barang, atau sama ada untuk membenarkan perkhidmatan feri Ro-Ro Kudat-Palawan beroperasi.

“Mesyuarat itu diadakan sehari sebelum pilihan raya kecil Sandakan, dan ia diadakan secara tertutup bagi membolehkan para peserta mengemukakan pendapat mereka.

“Namun, yang lebih penting, ia tidak pernah diberi publisiti untuk mengelakkan sebarang tuduhan bahawa DAP berbuat demikian untuk membeli undi dengan menawarkan barang kepada pengundi. Loke dari DAP juga jadi kami ingin mengelakkan tuduhan tersebut,” kata Chan.

Beliau menambah bahawa menteri (Loke) itu tidak pernah berhasrat untuk memberi publisiti kepada mesyuarat itu atau kandungan dialog dan perbincangannya.

 ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular