ADVERTISEMENT


HEADLINES :
25 PBT terima Garis Panduan Permohonan dan Manual Kelulusan Lesen Operasi
Published on: Friday, July 12, 2019
By: Ottey Peter

KOTA KINABALU: Dua puluh lima pihak berkuasa tempatan (PBT) menerima Garis Panduan Permohonan dan Manual Kelulusan Lesen Operasi daripada Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Negeri, Datuk Jaujan Sambakong, di sebuah hotel di sini, Khamis.

Beliau berkata bahawa enam daripadanya, Dewan Bandaraya Kota Kinabalu, Majlis Perbandaran Tawau, Majlis Perbandaran Sandakan, Majlis Daerah Sipitang, Majlis Daerah Putatan dan Majlis Daerah Penampang merupakan perintis dalam pembangunan garis panduan dan manual.

“Garis panduan ini menunjukkan ketelusan PBT dalam menambah baik kualiti dalam penyampaian perkhidmatan mereka untuk sistem lebih baik, cepat dan lebih cekap yang sentiasa ditekankan oleh kerajaan.

“Garis panduan ini juga memberi pendedahan dan pemahaman kepada peniaga dan orang awam tentang keperluan untuk mematuhi peraturan-peraturan kawal selia dalam menjalankan perniagaan,” katanya apabila merasmikan pelancaran acara itu.

Jaujan yang juga Timbalan Ketua Menteri berkata, Kerajaan Negeri Sabah komited untuk menerokai kaedah-kaedah baharu dengan mewujudkan peraturan lebih baik agar kecekapan dan daya saing dapat dikekalkan serta ditambah baik melalui pertumbuhan yang dipacu oleh sektor swasta, khususnya komuniti perniagaan dan pelabur.

Beliau berkata peraturan lebih baik memberikan penyampaian perkhidmatan cemerlang kepada orang awam, iaitu teras utama Perkhidmatan Awam Negeri Sabah, bagi menyokong aspirasi Kerajaan Negeri di bawah kerajaan baharu untuk mewujudkan masyarakat lebih maju dan makmur.

“Kerajaan Sabah berusaha untuk menambah baik pentadbiran negeri dengan memperkenalkan program-program baharu untuk mentransformasi penyampaian perkhidmatan melalui pelaksanaan Amalan Kawal Selia Baik (GRP).

“Saya dimaklumkan bahawa MPC mengadakan beberapa sesi dengan Sekretariat Negeri untuk melaksanakan inisiatif GRP, termasuk program koordinasi DBKK dengan Pejabat Peguam Negara Sabah, dan beberapa pihak berkuasa tempatan di negeri ini.

“Dasar Sabah untuk GRP dijangka merapatkan jurang dalam sistem pengurusan di Sabah dan memastikan peraturan-peraturan ke atas masyarakat dan komuniti perniagaan yang mengekang persaingan dan inovasi dapat dikurangkan dan dielakkan.

“Kerajaan Sabah juga berharap inisiatif GRP akan membantu dalam meningkatkan ketelusan dan kredibiliti undang-undang dan peraturan-peraturan dengan mewujudkan kualiti hidup dan persekitaran perniagaan lebih baik,” katanya.

Sementara itu, Jaujan berkata permohonan akan diluluskan dalam tempoh 24 jam tetapi ia mesti mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh Prosedur Operasi Standard (SOP).

Hadir sama, Timbalan Ketua Pengarah Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC), Dato Abdul Latif Abu Seman, Pembantu Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, George Hiew dan Setiausaha Tetap kementerian, Masnah Matsalleh.

Abdul Latif berkata GRP mesti menambah baik sistem penyampaian perkhidmatan agensi.

Beliau berkata matlamatnya adalah untuk meningkatkan produktiviti dan memudahkan komuniti perniagaan mempercepatkan pertumbuhan ekonomi dan pelaburan.

“Impak terhadap peraturan-peraturan yang akan diperkenakan akan dinilai dahulu dan proses konsultasi sistematik dijalankan oleh pihak-pihak terbabit.

“Enam negeri telah melaksanakan GRP iaitu Kelantan, Terengganu, Negeri Sembilan, Sarawak, Melaka dan Pahang, sementara negeri lain termasuk Sabah, dalam proses menggerakkan rancangan masing-masing, katanya.

Beliau berkata Garis Panduan Permohonan dan Manual Kelulusan Lesen Operasi juga dilaksanakan di peringkat Persekutuan dan negeri-negeri lain sejak tahun lepas dengan mengadakan satu siri bengkel untuk memperoleh input, pendapat dan maklum balas daripada semua PBT.

Berdasarkan kajian itu, tempoh kelulusan lesen perniagaan oleh kebanyakan PBT adalah 21 hingga 30 hari, katanya, menambah bahawa manual dan garis panduan itu mengurangkan tempoh kelulusan kepada sehari atau segera bagi satu permohonan lesen perniagaan yang telah pun mematuhi semua syarat dan peraturan ditetapkan.ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular