ADVERTISEMENT


HEADLINES :
‘Muzium main peranan aktif dalam pembangunan budaya’
Published on: Tuesday, July 16, 2019
By: Ricardo Unto

KOTA KINABALU: Muzium sekarang memainkan peranan aktif dalam pembangunan kebudayaan bersama, kata Ketua Pengarah Jabatan Muzium Malaysia, Datuk Kamarul Baharin A Kasim.

Selain daripada melaksanakan misi terasnya sebagai pengumpulan, pemuliharaan, komunikasi, penyelidikan dan pameran, katanya, muzium sekarang telah mengubah pendekatannya agar lebih dekat dengan masyarakat.

“Satu pendekatan inovatif digunakan untuk menangani pelbagai isu kontemporari dan konflik terkini,” katanya semasa Seminar Hari Muzium Antarabangsa peringkat Kebangsaan, di sini, pada Isnin.

Kamarul berkata pelbagai alternatif baharu digunakan oleh muzium untuk mengiktiraf koleksi bersejarah dan warisan dunia.

“Muzium juga memberikan makna baharu tradisi kepada generasi akan datang supaya ia kekal relevan.

“Perubahan ini mewujudkan kesan mendalam terhadap teori dan amalan muzium.

“Ini juga menuntut semakan semula ke atas nilai dan etika yang mentakrifkan skop profesional muzium.”

Mengenai seminar itu, Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Saraya Arbi berkata, dalam ucapannya, ia berfungsi sebagai platform untuk sarjana, sejarawan dan penyelidik untuk menyebarkan pengetahuan dan pengalaman mereka kepada masyarakat.

“Saya harap seminar ini dapat menonjolkan keperluan dan pandangan orang ramai.”

Saraya juga berharap seminar itu akan mempamerkan pendekatan baharu oleh institusi muzium dalam pembinaan negara dan juga sebagai hab untuk kesinambungan tradisi.

“Negara kuat apabila masyarakatnya mempertahankan sejarah, budaya dan warisan,” katanya.

Lebih 500 orang, kebanyakannya pelajar institusi pendidikan tinggi dan pertubuhan bukan kerajaan, menghadiri seminar tersebut.

Dua pembentangan dibuat semasa seminar itu – “Museum and Memorial as the Drive of Tradition Sustainability” oleh Ombudsman Universiti Sains Malaysia (UMS) Prof Datuk Seri Dr Md Salleh Yaapar dan “More Than a Cultural Hub – Some Issues and Challenges of the Museum in a Rapidly Changing World” oleh bekas Pengarah Muzium Sabah, Patricia Regis.ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  Follow us on            

Sabah Top Stories