ADVERTISEMENT


HEADLINES :
Kementerian mula teliti cadangan pindaan tafsiran: Jannie
Published on: Tuesday, August 13, 2019
By: Larry Ralon

PENAMPANG: Kementerian Undang-Undang dan Hal Ehwal Anak Negeri telah mula meneliti cadangan pindaan ke atas Ordinan tafsiran  (definisi Anak Negeri) (Sabah Cap.64), kata Pembantu Menteri Undang-Undang dan Hal Ehwal Anak Negeri, Jannie Lasimbang (gambar).

Beliau berkata perbincangan mengenai perkara itu bermula termasuk penubuhan sebuah jawatankuasa yang melibatkan bukan sahaja agensi-agensi kerajaan berkaitan tetapi juga semua pihak berkepentingan, seperti yang telah dibangkitkan dan diminta semasa Sambutan Hari Orang Asal Sedunia Peringkat Negeri 2019 di sini, Sabtu lepas.

“Ya, itulah cadangan (untuk Undang-undang dan Kementerian Hal Ehwal Negeri untuk menubuhkan jawatankuasa tersebut) semasa forum. 

“Setakat ini terdapat perbincangan antara Setiausaha Tetap Kementerian dan rakan sejawatannya di kementerian lain untuk bertemu dan melihat bagaimana proses itu akan berlaku,” katanya kepada pemberita ketika ditemui pada Sambutan Hari Raya Aidil Adha, Ibu Pejabat Polis Daerah Penampang dan Program Kepolisan Komuniti pada Isnin, ketika ditanya mengenai status usaha untuk melakukan pindaan terhadap tafsiran tersebut.

Lasimbang, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kapayan, menjelaskan bahawa sebelum ini ada kajian dan cadangan untuk meminda tafsiran sejak 2009 tetapi itu sudah terlalu lama dan oleh itu Kerajaan Negeri baharu ingin melihat adakah ia masih relevan atau sebaliknya.

“Masalahnya ialah tafsiran semasa (definisi Anak Negeri) adalah terlalu umum dan ramai berkata perlu ada senarai anak negeri Sabah.

“Tetapi kami di Kementerian masih tidak berpeluang untuk melihat ini dalam setahun ini (di bawah Kerajaan Negeri baharu) kerana kami sibuk dengan pelantikan ketua adat baharu, pengesahan ketua-ketua anak negeri dan latihan untuk ketua-ketua adat.

“Kami tidak mempunyai peluang untuk membuat semakan semula Rang Undang-undang yang dicadangkan mengenai tafsiran yang dibuat sebelum ini ... tetapi kami telah melihat undang-undang lain,” katanya sambil menambah semua cadangan dari forum tersebut telah dibangkitkan oleh Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Perdagangan dan Industri Datuk Seri Wilfred Madius Tangau untuk perhatian Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Tangau dalam ucapan alu-aluannya semasa melancarkan Sambutan Hari Orang Asal Sedunia Peringkat Negeri 2019 yang dirasmikan oleh Mohd Shafie, berkata para peserta pribumi pada forum tersebut mahu definisi penduduk pribumi dikaji semula oleh jawatankuasa yang akan disertai oleh wakil semua pihak berkepentingan terbabit.

“Definisi pribumi adalah isu paling hangat yang dibincangkan semasa forum itu. Oleh itu, definisi mengenai siapa yang dikategorikan sebagai orang asal tidak begitu konsisten,” kata Tangau, yang memetik campur tangan politik dan kepentingan politik dalam perkara itu.

“Setakat ini, ia berada di bawah Ordinan Tafsiran (definisi Anak Negeri) (Sabah Cap.64). Forum itu mahu definisi ini dikaji semula oleh jawatankuasa yang disertai oleh wakil dari semua pihak berkepentingan,” katanya.

Beliau berkata forum itu juga mempunyai perbincangan panjang mengenai kebimbangan berhubung kehadiran pendatang tanpa izin di Sabah, sambil menambah kebimbangan mereka adalah mengenai kecenderungan pendatang tanpa izin mendapatkan dokumen dengan mudah dan secara haram yang membolehkan mereka layak sebagai orang asal.ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular