ADVERTISEMENT


HEADLINES :
Tambadau kehilangan Ahmet
Published on: Wednesday, August 14, 2019
By: GL Oh

KOTA KINABALU: Tambadau Sabah menerima tamparan hebat dengan berita bahawa mereka terpaksa bermain tanpa pemain import Ahmet Atayew untuk seluruh kempen Piala Malaysia mereka.

Mereka mempunyai empat lagi perlawanan di peringkat kumpulan dengan Pahang menjadi lawan mereka yang seterusnya di sini di Stadium Likas Sabtu ini (17 Ogos).

Pengurus pasukan Henry Saimpon (gambar) berkata pada Selasa bahawa pemain antarabangsa Turkmenistan itu mengalami kecederaan serius pada lutut semasa perlawanan menentang Pulau Pinang minggu lepas.

“Ia satu kecederaan yang agak teruk dan dia mungkin memerlukan pembedahan, jadi kami tiada pilihan kecuali meneruskan cabaran kami dalam saingan Piala Malaysia dengan hanya tiga pemain import.

“Ia tentunya satu tamparan hebat apabila kekurangan satu pemain import dalam pasukan, tetapi ini boleh berlaku kepada mana-mana pasukan dalam bola sepak. Kami perlu menerimanya dan akan terus untuk memberikan yang terbaik di atas padang,” katanya.

Ini juga merupakan satu lagi rintangan untuk jentera tengah pasukan Sabah musim ini susulan kecederaan pemain versatil mereka, Sabri Sahar, ironinya, turut mengalami kecederaan ketika menentang Pulau Pinang dalam aksi Liga Premier pada Mac.

Dia sudah menjalani pembedahan dan ketika ini sedang dalam proses pemulihan dan hanya akan dapat beraksi musim depan.

Walau bagaimanapun, Henry berharap pemain-pemain yang diberi tugas akan bermain seperti yang diharapkan.

“Kita mempunyai pemain yang mencukupi dalam pasukan dan ini akan memberi peluang kepada pemain tempatan untuk membuktikan diri mereka dan saya berharap mereka akan memanfaatkan peluang ini.”

Dengan ketiadaan Ahmet, hanya tiga pemain import, iaitu pertahanan Park Tae Su, penyerang Aguinaldo Mendes dan Rodoljub Paunovic, yang tersedia untuk jurulatih Jelius Ating pada perlawanan akan datang.

Sabah ketika ini berada di tangga tercorot Kumpulan C, selepas tewas dua perlawanan pembukaan sementara Pahang berada di tangga teratas dengan dua kemenangan berturut-turut, manakala Perak dan Pulau Pinang meraih tiga mata setiap satu dengan satu kemenangan dan satu kekalahan.

Sabah akan bertemu Pahang sekali lagi pada 24 Ogos di Stadium Darul Makmur, Kuantan dalam perlawanan pusingan kedua sebelum melayan kunjungan Pulau Pinang (14 September) dan Perak (18 September) di sini di Stadium Likas.ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular