ADVERTISEMENT


HEADLINES :
Pelaksanaan levi pelepasan jejas industri: Satta
Published on: Wednesday, August 14, 2019
By: Larry Ralon

KOTA KINABALU: Persatuan Agensi Pelancongan & Pengembaraan Sabah (Satta) dan Persatuan Hotel Sabah bimbang industri pelancongan Sabah akan terjejas dengan pelaksanaan levi pelepasan, yang akan berkuatkuasa pada 1 September ini.

Presiden Satta, Datuk Seri Winston Liaw (gambar) berkata bagi Sabah sahaja, jumlan levi pelepasan yang dikutip mungkin hanyak RM10 juta, namun kesan kepada keseluruhan industri pelancongan yang menjana RM8.324 bilion ketibaan pelancong tahun lepas lebih besar.

Beliau berkata mereka membuat pengiraan menggunakan statistik tahun lalu mengenai jumlah ketibaan pelancong dan perbelanjaan di Sabah (jika levi pelepasan ditambah kepadanya), di mana mereka membuat anggaran bahawa hanya terdapat sejumlah RM24,476,824 yang dikutip dari levi pelepasan yang dikenakan ke atas pelancong yang berlepas dari Malaysia melalui Sabah.

“Ini dibandingkan dengan jumlah ketiban pelancongan (untuk 2018) iaitu RM8.342 bilion, dan dijangka terus meningkat tahun ini. 

“Jumlah yang akan dikutip dari levi pelepasan di Sabah tidak akan banyak, tetapi pelaksanaannya akan memberi kesan besar kepada keseluruhan industri pelancongan Negeri, termasuk hasil yang akan dihasilkan oleh industri ini, yang mana 95 peratus tenaga kerjanya adalah penduduk tempatan.

“Kami bimbang jika kami memberi lebih banyak tekanan kepada pelancong (dengan mengenakan cukai lain), mereka akan merasa tidak berkecuali atau berhenti daripada datang ke Sabah,” katanya dalam sidang akhbar yang diadakan di pejabatnya di Api Api Centre di sini, Selasa. Penasihat Kehormat Persatuan Hotel Sabah, Christopher Chan, turut hadir. 

Liaw berkata mereka tahu negara-negara Asean yang lain juga mengenakan levi pelepasan, tetapi negara-negara ini merupakan destinasi pelancongan yang lama dan mengenakan levi pelepasan tidak lama dahulu, dan telah lama menubuhkan produk pelancongan.

“Tambahan pula, situasi ekonomi dan politik dunia semasa seperti perang perdagangan AS-China dan rusuhan di Hong Kong juga memberi kesan kepada negara-negara lain termasuk di rantau ini.

“Walaupun dengan penurunan dalam KDNK China juga membuat rakyat Cina prihatin terhadap harga. Apabila KDNK turun, ia bermakna orang ramai tidak menjana wang yang baik seperti sebelum ini, jadi mereka juga akan sedar harga,” katanya.

Liaw berkata mereka juga menyokong kebimbangan Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan juga Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Christina Liew mengenai pelaksanaan levi pelepasan dan impaknya kepada industri pelancongan negeri.

“Kami menyokong Kerajaan Negeri untuk tidak mahu levi pelepasan dilaksanakan di Sabah dan berharap Kerajaan Persekutuan akan mengecualikan Sabah dari pelaksanaan levi pelepasan,” katanya sambil menambah mereka percaya pelaksanaan levi pelepasan pasti akan menjejaskan masa depan pelancongan industri pelancongan Negeri.

Dalam arahan menteri yang diwartakan oleh Kerajaan Persekutuan pada 31 Julai, Menteri Kewangan Lim Guan Eng menetapkan kadar levi pelepasan bergantung kepada destinasi di luar negara dan sama ada penerbangan adalah kelas ekonomi.

Mereka yang terbang dari Malaysia ke negara Asean perlu membayar sama ada RM8 sebagai penumpang kelas ekonomi atau RM50 untuk bukan ekonomi. Mereka yang terbang dari Malaysia ke negara lain selain rantau Asean akan dikenakan levi pelepasan sebanyak RM20 bagi penerbangan kelas ekonomi, dan RM150 bagi bukan kelas ekonomi. 

Kelas ekonomi merujuk kepada penerbangan yang diiklankan dan dijual oleh syarikat penerbangan dengan menggunakan istilah ekonomi atau setara, atau mempunyai harga terendah jika dibandingkan dengan pakej lain.

Secara berasingan dalam satu lagi perintah bertarikh 31 Julai, Lim berkata levi pelepasan tidak akan dikenakan ke atas bayi dan kanak-kanak berusia bawah 24 bulan. 

Juga dikecualikan daripada membayar levi pelepasan adalah penumpang pesawat transit melalui Malaysia, iaitu, jika mereka tiba di Malaysia dari luar negara dan meninggalkan (sama ada dalam pesawat yang sama atau berbeza atau dengan nombor penerbangan yang sama atau berlainan) Malaysia ke destinasi seterusnya tempoh transit tidak melebihi 12 jam.

Kedua-dua Liaw dan Chan juga bersetuju dengan laporan yang mengatakan selain potensi kesan langsung ke atas pelancongan dan penerbangan, levi pelepasan mungkin berpotensi membebankan ekonomi yang lebih luas.

“Laporan itu berkata dengan FDI dan perdagangan yang semakin saling berkaitan dengan pengangkutan udara, kedua-duanya berpotensi terjejas oleh levi baru ketika mempertimbangkan impak jangka panjang. 

“Levi pelepasan baru ini akan mengancam kedudukan Malaysia dalam Asean serta pasaran penerbangan dan pelancongan antarabangsa yang lebih luas dengan menaikkan harga tiket penerbangan dan berpotensi mewujudkan kerugian besar untuk masyarakat,” kata Liaw.

Beliau berkata ia juga melaporkan bahawa trend pertumbuhan pelancongan Malaysia yang positif mungkin berakhir, di mana statistik menyediakan bukti pengurangan ketibaan pelancong sebanyak 3 peratus di Malaysia untuk 2016-2017 dan kemerosotan ini menyebabkan Kementerian Pelancongan mengurangkan jangkaan ketibaan sebanyak 17 peratus untuk tahun-tahun menjelang 2020.

“Telah dilaporkan bahawa kehilangan pelancongan di Malaysia mungkin terus diperbesar dengan levi ini,” katanya sambil menambah walaupun pelancongan ini di Sabah sebenarnya berkembang pesat dan oleh itu ia perlu dikekalkan tanpa meletakkan tekanan seperti levi yang akan mengganggu Negara dalam usaha untuk terus meningkatkan industri pelancongannya.

Sementara itu, Satta bersetuju sepenuhnya dengan rancangan Kerajaan Negeri untuk membina sebuah lapangan terbang baru di Kimanis.

“Lapangan terbang baru itu perlu dibina kerana Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) sudah sesak,” kata Liaw, berharap di lapangan terbang baru itu akan ada pemisahan antara penerbangan domestik dan antarabangsa, tidak seperti di KKIA sekarang yang masih mengelirukan pelancong domestik dan antarabangsa.

Dengan harapan lapangan terbang baru ini tidak akan dibina terlalu jauh dari Kota Kinabalu, beliau percaya kehadiran lapangan terbang baru ini akan membantu Kota Kinabalu terus berkembang kerana tapak KKIA sekarang boleh dikosongkan dan dibangunkan.ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular