ADVERTISEMENT


HEADLINES :
Polis rampas pelbagai jenis senjata api di Ranau
Published on: Wednesday, August 14, 2019
By: Sherell Jeffrey

KOTA KINABALU: Pelbagai jenis senjata api buatan sendiri serta peluru termasuk peluru 5.56mm yang biasa digunakan untuk senapang M-16 dirampas semasa operasi dua hari di Ranau sejak 6 Ogos lalu.

Pesuruhjaya Polis Negeri, Datuk Zaini Jass, berkata alasan biasa untuk memiliki senjata buatan sendiri adalah sama ada untuk melindungi diri atau melindungi ladang.

Polis, bagaimanapun, tidak bertolak ansur dalam soal keselamatan terutama berkaitan senjata api.

Serbuan itu diketuai Bahagian Siasatan Khas D9, Bahagian Siasatan Jenayah Negeri dengan kerjasama Cawangan Khas Negeri dan pasukan dari Jabatan Polis Ranau.

Operasi itu juga membawa kepada penangkapan lapan lelaki berumur antara 29 dan 83 tahun.

Semua mereka ditangkap di kampung-kampung di sekitar Ranau kecuali seorang yang merupakan anggota tentera berusia 38 tahun. Dia ditahan di pondok pengawal Kem Lokawi .

Kampung-kampung yang terlibat dalam serbu itu adalah Kg Kinaratuan, Kg Tanah Merah, Kg Kapatahan, Bundu Tuhan, Kg Debut dan Kg Lohan Ulu.

Antara barangan yang disita semasa tangkapan adalah lapan bakakuk, Remington Speed ​​Master Model 552, sembilan senapang angin, senapang laras, revolver, pistol, pistol Glock, peluru, komponen senjata dan alat membuat senjata api.

“Seorang lelaki berumur 41 tahun, merupakan antara yang pertama ditangkap, mengaku berada di dalam ‘kerjaya’ membuat senjata api buatan sendiri sejak 25 tahun lalu,” kata Zaini pada sidang media di ibu pejabat polis di Kepayan, di sini, Selasa.

Penemuan awal juga menunjukkan bahawa lelaki itu belajar membuat senjata api dengan meniru bakakuk dan pistol mainan.

Lelaki itu mendakwa telah menjual 150 bakakuk yang dibuatnya sendiri pada harga antara RM800 dan RM2,800 setiap satu, bergantung kepada kualiti.

Beliau juga mendakwa telah menjual hanya empat pistol dan tiga revolver yang dijualnya pada harga antara RM2,000 dan RM2,500 setiap satu, bergantung kepada kualiti.

Zaini berkata maklumat awal menunjukkan bahawa pelanggan akan berurusan secara terus dengan lelaki tersebut, sama ada untuk membuat pesanan senjata api buatan sendiri atau menghantar senjata api buatan sendiri untuk pembaikan.

“Kami percaya peluru itu, kecuali peluru 5.56mm, sama ada dibeli daripada peniaga senjata berdaftar atau daripada pelanggan yang membeli senjata api yang dijualnya,” kata Zaini.

Beliau berkata siasatan awal juga menunjukkan bahawa majoriti daripada mereka yang ditahan adalah pesara dan hanya seorang, yang berusia 83 tahun, memiliki lesen senjata api.

Setakat ini, empat masih direman untuk siasatan, manakala tiga berumur 61, 76 dan 83 tahun telah dibebaskan dengan jaminan polis.

Kes ini sedang disiasat untuk mengedar senjata api yang membawa hukuman mati atau penjara seumur hidup dan tidak kurang enam sebatan.

“Kami menggesa mereka yang memiliki senjata api untuk menyerahkan senjata ke balai polis terdekat atau berdepan undang-undang,” katanya.

Tindakan agresif telah diambil oleh pihak polis untuk membendung penggunaan senjata api tidak berdaftar, terutama melibatkan senapang buatan sendiri seperti bakakuk yang banyak digunakan di Sabah.

Polis sedar bahawa jika dibiarkan tanpa ditangani, ia boleh menjejaskan keselamatan orang ramai kerana ia adalah senjata berbahaya.

Turut hadir ialah Ketua SAC Cawangan Negeri Datuk Suhaimi Deraman dan Ketua Polis Ranau DSP Mohd Shahrul Datuk Abdul Wahab, antara lain.ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular