HEADLINES :


ADVERTISEMENTMadsha, Madzni pekebun tunggal pisang sekaki di Tuaran
Published on: Sunday, August 25, 2019
Text Size:

TUARAN: Walaupun penjagaan tanaman pisang sekaki rumit, cabaran itu sedikit pun tidak melemahkan semangat dua beradik dari Kampung Baru Selaud di sini, mengusahakan kebun mereka dengan tanaman itu di kampung berkenaan sejak 10 tahun lepas.

Madsha Mohd Dani, 59, dan Madzni Mohd Dani, 50, kini muncul pekebun tunggal dan pengeluar kerepek pisang sekaki dikenali di daerah ini, yang mendapat permintaan tinggi pelanggan.

Bermula dengan 200 pokok pisang sekaki ditanam di kebun seluas 0.8 hektar, Madsha dan Madzni mampu tersenyum apabila usaha mereka berterusan membuahkan hasil sehingga tidak menang tangan memenuhi permintaan pelanggan.

“Sungguhpun tidak ramai petani di Tuaran gemar menceburi penanaman pisang sekaki kerana faktor penjagaan tanaman itu rumit, saya dan Madzni yang mempunyai minat mendalam terhadap pertanian membulatkan tekad mencuba yang akhirnya berjaya.

“Kami adalah petani pertama di Tuaran memperoleh benih pisang sekaki dari Tawau, sebelum disemai di kebun Kampung Baru Selaud,” kata Madsha yang juga pesara Jabatan Pertanian Sabah kepada Bernama, di sini.

Madsha berkata selepas pelbagai percubaan, akhirnya tanaman pisang sekaki mengeluarkan hasil membanggakan, sekali gus mereka turut menjadi pembekal benih tanaman itu kepada petani lain.

“Pokok pisang sekaki perlu sentiasa diberi baja membolehkan berbuah dalam tempoh 10 hingga 12 bulan, buahnya dijadikan kerepek yang menjadi makanan ringan kegemaran ramai,” katanya. – Bernama

 ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular