HEADLINES :


ADVERTISEMENTKarya seni ceriakan kedai ikonik di Foh Sang
Published on: Saturday, September 21, 2019
By: Ricardo Unto
Text Size:


PHOONG mengamati salah satu karya seni yang dipamerkan.
Kota Kinabalu: Lebih 20 karya seni jalanan akan menceriakan lot-lot kedai ikonik di Foh Sang, Luyang, di sini.

Menteri Belia dan Sukan Phoong Jin Zhe yang juga Adun Luyang berkata projek seni jalanan itu bertujuan mengubah Foh Sang menjadi hab masyarakat yang dinamik.

“Seni jalanan dipasang dan disiapkan dalam masa dua minggu selepas ia dimulakan pada 1 September dan akan dirasmikan oleh Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal pada Karnival Kuih Bulan Pertengahan musim luruh petang esok (hari ini),” katanya selepas lawatan media ke seni jalanan, di sini, Jumaat.

Menurut Phong, lebih RM100,000 disediakan untuk projek komuniti yang diselaraskan oleh Ideology Design Studio dan Common Studio. Lebih 20 pelukis dari pelbagai latar belakang, kaum dan agama terlibat dalam projek itu.

“Projek itu juga dilaksanakan sempena Pertandingan Hiasan Lot Foh Sang Shop di mana kami bertanya kepada pemilik kedai sama ada mereka ingin mengambil bahagian.

“Jika mereka bersetuju, pengurus projek kami akan meminta pelukis untuk berbincang dengan mereka bagi mencari idea untuk karya seni - itu adalah projek yang melibatkan masyarakat setempat juga.

“Kami juga bayar seniman muda yang terbabit dalam projek ini kerana kami percaya karya mereka harus dihargai.”

Dan beliau gembira kerana projek itu menarik perhatian pengguna internet di mana ia telah banyak dikongsi di media sosial.

“Oleh itu, saya menjangkakan lebih ramai orang datang ke sini, bukan sahaja untuk menghargai kerja-kerja seni tetapi juga makanan dan buah-buahan yang dijual semasa karnival pertengahan musim luruh itu.

“Saya harap Foh Sang, pada masa akan datang, akan menjadi sangat dinamik di mana golongan muda dan tua dapat berkumpul di sini,” katanya.

Melihat tindak balas positif daripada projek itu, katanya, ia akan diperluaskan.

“Untuk fasa kedua, kami ingin menggesa pemilik kedai membuat inisiatif mereka sendiri.”

Kami berharap usaha ini akan menjadikan Foh Sang satu lagi tempat pelancongan di Bandaraya.

Untuk itu, Timbalan Pengurus Besar Lembaga Pelancongan Sabah (STB) Kevin Chin memuji usaha Phoong untuk mencantikkan lot-lot kedai.

“Karya-karya seni itu dapat menarik lebih ramai pelancong untuk datang ke sini, terutama sekali dengan makanan yang enak ditawarkan di sini.

“STB akan mempromosikan tempat ini melalui media sosialnya dan saya pasti kita boleh menjadikannya tempat pelancongan yang sangat baik.

“Kami juga berharap tempat lain akan mengikut jejak ini,” katanya.ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular