HEADLINES :


ADVERTISEMENTKarnival Stem pemangkin capai matlamat pendidikan
Published on: Thursday, October 10, 2019
By: Clarence GD
Text Size:

RANAU: Penganjuran Karnival Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (Stem) di sekolah seluruh negeri mampu menjadi pemangkin ke arah pencapaian matlamat 60 peratus pelajar aliran sains menjelang 2025.

Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Bin Hj Apdal berkata inisiatid Kementerian Pendidikan melalui Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 selaras dengan aspirasi kerajaan untuk menjadi negara maju dengan mengutamakan Sains dan Teknologi.

Katanya, sejak awal 1967, Jawatankuasa Perancangan Pendidikan Tinggi secara beransur-ansur mengubah nisbah unjuran pendaftaran pelajar dalam sains teknikal kepada literatur dengan sasaran 60 peratus nisbah pelajar dalam sains / teknikal dan 40 peratus dalam sastera.

“Setakat ini, inisiatif Kementerian Pendidikan melalui PPPM 2013-2025 telah dan sedang melaksanakan pelbagai strategi pengukuhan untuk subjek Stem dalam usaha untuk menghasilkan lebih banyak pakar dalam bidang itu.

“Di samping itu, dalam perancangan dan pembangunan sosioekonomi berdasarkan teknologi strategik dan budaya pengetahuan, penting untuk dimulakan dengan membangunkan budaya sains dan teknologi untuk memastikan proses pembangunan ekonomi industri moden berjaya,” katanya.

Shafie berkata demikian melalui teks ucapannya yang dibacakan oleh Pembantu Menteri Pendidikan dan Inovasi Sabah, Mohammad Mohamarin semasa merasmihkan Karnival Stem Jabatan Pendidikan Ranau dan Perasmian Taman Eko Sains SK Kundasang di sekolah pada Rabu.

Mohammad yang juga Adun Banggi berkata: “Sekiranya kita melihat secara ringkas keadaan di hadapan kita, maka tidak dapat dinafikan bahawa senario sekarang menunjukkan perubahan drastik dan pesat. Hampir setiap aspek kehidupan berubah dan suka atau tidak, kita perlu menyesuaikan diri dengan tuntutan dunia hari ini. Pendidikan, teknologi dan kerjaya tidak terkecuali.

Beliau berkata Karnival Stem bukan sahaja mendedahkan pelajar dalam bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik tetapi juga mewujudkan kesedaran bahawa dunia sedang menjalani perubahan yang perlu diuruskan dengan menyesuaikan diri dengan realiti.

“Adalah tanggungjawab bersama kita untuk memastikan generasi akan datang bersedia sepenuhnya untuk memasuki fasa Revolusi Perindustrian 4.0 dengan menyediakan acuan pendidikan yang sesuai serta memupuk bentuk dan budaya pemikiran yang sesuai dan sejajar dengan tuntutan semasa.

“Oleh itu, kita melihat bahawa penekanan pada bidang Stem dalam pendidikan juga diiringi oleh pelbagai inisiatif lain seperti amalan pendidikan dan strategi terkini seperti 21st Century Pedagogy (PAK21), Kemahiran Pemikiran Aras Tinggi, Penilaian Kelas (PBD), bilik darjah dan perubahan kurikulum.

“Ini adalah antara inisiatif untuk menghasilkan modal insan yang benar-benar bersedia untuk tahap kecekapan, berdaya saing, positif dan mengamalkan nilai-nilai murni terutama ketika mereka berada di alam pekerjaan kerja,” katanya.

Mohammad berkata memang benar bahawa usaha untuk meningkatkan kualiti pendidikan di kalangan rakyat Malaysia kekal sebagai salah satu keutamaan kerajaan pusat dan kerajaan negeri.

Beliau memuju Pusat Sains Kebangsaan, semua orang di Jabatan Pendidikan Sabah, Pejabat Pendidikan Daerah Ranau, SK Kundasang, dan semua ahli jawatankuasa penganjur terhadap usaha dan komitmen dalam memastikan program itu berjaya.

“Saya berharap program sedemikian dapat diteruskan pada tahun-tahun akan datang. Dan semoga program ini benar-benar memberi impak kepada pelajar tetapi juga mewujudkan kesedaran dan pemahaman di kalangan masyarakat tentang kepentingan bidang Stem yang bukan hanya akademik tetapi mempunyai kesan secara langsung dan tidak langsung terhadap hal-hal kelestarian kehidupan manusia agar lebih lancar dan mudah,” katanya.

Turut hadir ialah Pegawai Pendidikan Ranau, Siti Hamne Hashim, Pegawai Daerah, Mohd Yassin Ibrahim, Unit Pemimpin Pembangunan Masyarakat (UPPM) Siriman Basir, ketua-ketua Jabatan antara lain.ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular