HEADLINES :
Tiga mangsa culik warga Indonesia disahkan berada di selatan Filipina
Published on: Friday, October 18, 2019
By: Stefyanie Myla Micheal, Zam Yusa
Text Size:

KOTA KINABALU: Tiga nelayan Indonesia yang diculik di perairan Pulau Tambisan di Kinabatangan pada 23 September, ditahan kumpulan Abu Sayyaf yang diketuai seorang ketua yang dikehendaki oleh Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) di sebuah kampung di pekan Indanan, Sulu, selatan Filipina, Harian Ekspres boleh mengesahkan.

Seorang penyelidik keganasan Galatea, badan pemikir berpusat di Jakarta, Ulta Levenia Nababan, berkata mangsa-mangsa culik itu kini ditahan di bawah kumpulan Salip Mura.

“Mereka menahan nelayan-nelayan itu di kampung Kabbon Maas, pekan Indanan, wilayah Sulu,” Ulta memberitahu Harian Ekspres.

“Kumpulan pada mulanya terdiri daripada hanya 10-20 orang tetapi dengan kedatangan nelayan Indonesia yang diculik, mereka meningkatkan tenaga kerja mereka kepada 50-60 anggota bersenjata penuh.”

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Omar Mammah dalam laporan sebelum ini berkata penculik telah menghubungi salah seorang anggota keluarga nelayan itu sebanyak dua kali untuk menuntut wang tebusan.

Harian Ekspres difahamkan bahawa kumpulan itu turut menuntut wang tebusan daripada majikan mereka.

 


ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular