HEADLINES :
Saya tidak terkejut: Anifah
Published on: Tuesday, December 03, 2019
Text Size:


Gambar fail dari Bernama.
Kuala Lumpur: Datuk Seri Anifah Aman berkata beliau sedih, tetapi tidak terkejut dengan keputusan Mahkamah Persekutuan dalam mengesahkan keputusan Hakim Pilihan Raya untuk membatalkan pemilihannya sebagai Anggota Papar untuk Kimanis.

“Saya berada di mahkamah pagi ini dan terkejut melihat tiga anggota panel yang sebelum ini membenarkan rayuan Karim Bujang pada 18 November tahun lepas turut menilai rayuan saya,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Beliau berkata atas arahannya, peguamnya, Ansari Abdullah, telah memohon kepada tiga hakim tersebut untuk menarik diri daripada mendengar rayuan saya atas tiga alasan iaitu mereka pernah berada dalam rayuan terdahulu dan telah mempunyai pandangan terhadap petisyen pilihan raya yang sama dan oleh itu ia tidak neutral; amalan dan konvensyen adalah tidak ada hakim Sabah yang akan membuat keputusan mengenai petisyen pilihan raya yang difailkan di Sabah; dan beberapa alasan rayuan pada Isnin berkaitan keputusan panel sebelumnya.

“Walaupun berjanji untuk menulis alasan penghakiman, panel yang bersidang pada 18 November 2018, tidak dilakukan sehingga hari ini. Saya tidak terkejut jika panel hari ini tidak memberi alasan penghakiman bertulis.

“Walaupun saya telah memenangi tuduhan terhadap saya dan telah dianugerahkan kos RM105,000, saya perlu memfailkan rayuan hari ini untuk mempertahankan keputusan pengundi di Kimanis. Saya berterima kasih kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kerana menyokong rayuan hari ini.

“Saya akan kembali ke Kimanis dan berbincang dengan penyokong saya mengenai tindakan saya seterusnya,” katanya.


ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular