Sat, 20 Apr 2024

HEADLINES :


Sabah komited wujud jenama makanan laut sendiri
Published on: Saturday, December 14, 2019
By: Hayati Dzulkifli
Text Size:

Sabah komited wujud  jenama makanan laut sendiri
KOTA KINABALU: Sabah berhasrat untuk memiliki jenama makanan laut sendiri dengan menubuhkan kira-kira tiga hingga empat tempat penternakan termasuk yang terbaharu terutamanya di Pantai Timur.

Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Junz Wong berkata kementeriannya kini memfokuskan kepada mewujudkan lebih banyak kawasan penternakan dibawah sektor akuakultur untuk memastikan kelestarian pengeluaran makanan laut dan jenis ikan tertentu.

Katanya ia penting bagi memastikan Sabah yang dikenali sebagai hab makanan laut boleh terus membekalkan makanan laut walaupun semasa kejadian semula jadi seperti air pasang merah di Negeri ini.

“Saya perhatikan bahawa fenomena air pasang merah telah melanda empat daerah di Sabah berdasarkan keputusan sampel pada 9 Disember yang diambil dari Purun Pasir di Kuala Penyu, Kg Binsulok di Beaufort, Sungai Mengkabong di Tuaran dan Tanjung Dumpil di Putatan yang telah diuji positif mengandungi toksin keracunan kerang (PSP).

“Bagaimanapun, beberapa sampel juga diambil dari Teluk Ambong di Kota Belud dan Trayong di Tuaran yang diuji negatif, namun pemantauan tetap masih dijalankan.

“Fenomena semulajadi ini pasti akan menjejaskan industri makanan laut kita dari segi kerang seperti kerang dan tiram. Itulah sebabnya penting bagi Sabah untuk beralih ke akuakultur yang akan memberi tumpuan kepada mewujudkan lebih banyak tempat penternakan, “katanya.

Junz berkata demikian kepada media selepas merasmikan Malam Veterinar 2019 dan pembentangan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang untuk kakitangan yang bersara dan berkhidmat lama di bawah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) di sini pada Rabu.

Turut hadir ialah Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Dr Daud bin Yusof, setiausaha tetapnya Dr Mariana Tinggal dan pengarah DVS Dr Peter A.K.Lee, Presiden Persatuan Industri Sarang Burung Walet Sabah (Swifin), Datuk Karim Bujang dan pegawai-pegawai kanan lain.

Junz mengulas sama ada fenomena air pasang merah yang kini berlaku di beberapa daerah di Sabah menjejaskan bekalan industri makanan laut di Sabah.

Beliau berkata tidak ada banyak aduan mengenai fenomena semula jadi yang menjejaskan bekalan kerang dan ketam di Sabah melainkan sekiranya air pasang merah menyebabkan kekurangan bekalan ikan di negeri itu yang akan menjadi yang serius.

Untuk memastikan bekalan makanan laut yang stabil, beliau berkata kementerian akan memberi tumpuan kepada mewujudkan tempat penternakan terutama di Pantai Timur yang jarang sekali mengalami air pasang merah dan mempunyai persekitaran yang tenang.

Beliau menyatakan salah satu tempat penternakan semulajadi di Silam, Lahad Datu untuk pelbagai jenis ikan dan hidupan laut kerana tidak ada gelombang besar dan persekitaran yang tenang seperti di Teluk Darvel.

“Penternakan adalah seperti formula di mana kita menunggu untuk melihat potensi pengeluaran yang semakin meningkat kerana apabila ia berlaku, maka ada formula yang dapat memastikan kelestarian makanan laut kita sendiri.

“Penternakan mempunyai potensi besar untuk menjadi satu perniagaan di mana kita dapat melihat potensi dalam penternak ketam di Sandakan yang terbukti menghasilkan kuantiti yang konsisten dengan kualiti yang baik dan dengan saiz ketam yang tepat untuk pasaran dan permintaan yang berbeza.

“Oleh itu, bagi Sabah tahun depan, kami boleh menghasilkan ketam seperti ketam lumpur dan ketam bunga melalui kaedah penternakan sahaja untuk eksport seperti ke China, Singapura dan Malaysia Barat di mana permintaan pasaran dengan kawalan kualiti dan kuantiti yang betul,” kata Junz.

Pada masa sama, katanya rakyat Sabah dapat menikmati ketam antara RM25 dan RM30 sekilo semasa musim untuk berat setiap 500 gram setiap satu.

“Satu perkara tentang ketam ... ia tidak selalu tersedia setiap bulan di mana terdapat bekalan ketam yang berlimpah pada bulan tertentu dan bekalan mungkin berkurangan pada bulan yang berbeza.

“Itulah sebabnya saya sangat yakin dengan penternakan yang berjaya dapat menghasilkan beberapa jenis ketam seperti ketam lumpur dan bunga untuk pasaran tempatan dan eksport.

“Semasa lawatan saya ke kawasan penternakan itu, ia telah menghasilkan ketan seberat 300 gram setiap satu dalam masa tiga bulan,” kata Junz.

Bagi tahun depan, katanya kementerian mensasarkan untuk mewujudkan tiga tempat penternakan baharu iaitu spesies ikan yang dikenali sebagai ‘blubber lip snapper’ atau di Kantonis yang dikenali sebagai Hoi Dai Gai dan satu lagi penternakan kerang.

Beliau berkata ia merupakan usaha kerajaan untuk memastikan Sabah mempunyai jenama sendiri dimana orang boleh ke Sarawak untuk mendapatkan ikan Empurau dan datang ke sabah untuk mendapatkan ikan Hoi Dai Gai.

“Kami mahu membina sesuatu yang berbeza untuk mencipta jenama untuk Sabah dan dengan itu kami berusaha untuk menyediakan pelbagai tempat penternakan di Sabah untuk mencapai aspirasi itu.

“Saya percaya kita boleh berjaya kerana Sabah mempunyai pelbagai sumber serta mempunyai alam semula jadi,” katanya.

Penternakan pada akan datang ialah timun laut di kawasan Kota Kinabalu dan satu lagi tempat penternakan untuk rumpai laut yang mengambil masa untuk diwujudkan.

Katanya, kementerian juga sedang menjalankan beberapa pusat penternakan di Tuaran termasuk penternakan untuk udang galah yang diteruskan dan sedang menjalani penyelidikan dan pembangunan (R & D) kerana terdapat potensi untuk kelestarian.





ADVERTISEMENT






Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  




Follow us on             

Daily Express TV  







close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here