HEADLINES :


ADVERTISEMENTPetrus lengkapkan kuota pemain import Tambadau
Published on: Wednesday, February 19, 2020
By: GL Oh
Text Size:

KOTA KINABALU:  Petrus Shitembi diumumkan secara rasmi sebagai pemain import kelima Tambadau Sabah untuk musim baharu oleh Presiden Persatuan Bolasepak Sabah, Datuk Peter Anthony, pada Selasa.

Pemain antarabangsa Namibia berumur 27 tahun, Petrus Shitembi, merupakan pemain tengah penyerang dan telah membuat 60 penampilan dengan empat gol untuk negaranya sejak 2010.

Dia bermula untuk Sabah dalam tiga daripada empat perlawanan di Indonesia semasa jelajah pra musim mereka minggu lalu dan mempamerkan kecergasan dan kemampuan yang hebat untuk membantu rakan sepasukannya walaupun hanya menyertai jelajah itu pada minit-minit akhir. 

Pasukan itu kini sudah melengkapkan kuota pemain import mereka selepas sebelum ini menandatangani penyerang Hector Omar Ramos Lebron dari Puerto Rico, yang kembali ke dalam pasukan selepas membuat penampilan untuk Sabah pada musim 2018, dan pemain tengah Thailand-Jerman Dennis Buschening, sementara mereka turut mengekalkan dua daripada pemain import asing mereka dari musim lepas, iaitu pemain pertahanan Park Taesu dari Korea Selatan dan penyerang Serbia, Rodoljub Paunovic.

“Kami sudah membuat keputusan untuk merekrutnya untuk bermain di bahagian tengah untuk kita. Dia diberi kontrak selama setahun dan akan dikaji semula dan dilanjutkan jika pengurusan berpuas hati dengan persembahannya. 

“Dengan pengambilannya, semua slot untuk Tambadau Sabah sudah diisi dan jika boleh saya ingin melihat semua pemain import bermain pada permulaan musim Liga Super pada 1 Mac,” kata Peter.

Beliau juga percaya bahawa keputusan pasukan itu semasa jelajah ke Indonesia di mana mereka seri sekali dan tewas tiga kali tidak mencerminkan gambaran sebenar pasukan.

“Ia sukar untuk menilai pasukan pada ketika ini berdasarkan prestasi di Indonesia kerana saya percaya ketua jurulatih Kurniawan akan mempunyai programnya sendiri untuk mencari kombinasi yang tepat untuk pasukan.

“Saya menyerahkannya kepada ketua jurulatih dan pengurusan kerana apa yang penting untuk kita ialah bukan keputusan di Indonesia tetapi keputusan yang mereka boleh capai pada perlawanan pembukaan Liga Super pada 1 Mac.

“Daripada apa yang saya perhatikan, tentunya ada peningkatan tetapi saya juga dapat melihat bahawa jurulatih masih cuba mencari kombinasi yang tepat dan saya mempunyai keyakinan penuh ketua jurulatih akan dapat mengumpulkan pasukan terbaik untuk mewakili Sabah musim ini.”

Beliau juga menyentuh tentang kecederaan bahu yang dialami Maxius Musa semasa perlawanan menentang Persija di Jakarta.

“Kami mempunyai pelan B dan tempatnya akan diambil oleh seorang daripada beberapa pemain yang berkemampuan dan ia tidak akan memberi apa-apa masalah kepada pasukan.”

Beliau turut menggesa peminat bola sepak agar memberikan sokongan penuh kepada pasukan pada musim baharu.

“Bagi pihak Safa dan kerajaan negeri, saya menggesa semua penyokong bola sepak agar datang ke stadium semasa perlawanan pasukan di gelanggang sendiri.

“Kita memerlukan sokongan bukan sahaja dari sekitar Kota Kinabalu tetapi juga dari seluruh Sabah sepanjang musim.

“Kita pastinya akan memberikan yang terbaik. Fokus kita musim ini bukan sahaja bermain di Liga Super tetapi juga cuba memenangi sekurang-kurangnya satu trofi sebagai hadiah kepada rakyat Sabah.”

Beliau turut menambah bahawa barisan penuh pasukan dan jersi mereka untuk musim baharu akan diumumkan pada 27 Februari dan ia akan disempurnakan oleh Ketua Menteri Datuk Seri Shafie Apdal.

Sementara itu, Peter turut mengumumkan bahawa Datuk Juil Nuatim dan Dato Rahman Zakaria telah dilantik sebagai pengurus pasukan masing-masing untuk Piala Presiden dan Piala Belia musim ini. 


ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular