HEADLINES :


ADVERTISEMENTKapal nelayan Vietnam dijadikan tukun tiruan
Published on: Saturday, February 22, 2020
By: Hayati Dzulkifli
Text Size:


KAPAL nelayan Vietnam yang ditenggelamkan di Tompok Nosong, Kuala Penyu.
KUALA PENYU: Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Junz Wong, berjanji bahawa kapal nelayan Vietnam tidak akan dibenarkan menangkap ikan di perairan Sabah sebaik sahaja kuasa untuk melulus dan mengeluarkan lesen menangkap ikan laut dalam di Sabah dikembalikan kepada kerajaan negeri melalui kementeriannya seperti dinyatakan dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Junz berkata beliau merancang untuk menghapuskan semua bot nelayan Vietnam yang memasuki dan menceroboh perairan Sabah bagi melindungi kebajikan dan kepentingan nelayan tempatan yang mempunyai bot dan nelayan tradisional untuk menangkap ikan.

“Pada masa lalu, terdapat 52 bot Vietnam berlesen di perairan Sabah tetapi ketika saya masuk pejabat Kementerian sebagai Menteri di bawah pemerintahan negeri baru, saya telah mengurangkan bilangan mereka kepada hanya 23 kapal nelayan Vietnam aktif di perairan kita.

“Walaupun kerajaan Persekutuan mempunyai kuasa untuk mengeluarkan lesen menangkap ikan laut dalam, Kerajaan Negeri melalui Jabatan Perikanan bekerjasama rapat dengan Kementerian Pertanian Persekutuan (MoA) yang mana MoA tidak akan mengeluarkan lesen tanpa mendapat kelulusan daripada kami (Kerajaan Sabah).

“Saya harus mengatakan bahawa ini adalah perkembangan positif dan baik sehingga kini,” katanya kepada pemberita selepas menyaksikan pelupusan sebuah kapal nelayan Vietnam dengan menenggelamkannya untuk dijadikan tukun tiruan di Tompok Nosong, tiga batu nautika di sini, Jumaat .

Junz bersama dengan pembantu menterinya, Dr Daud Yusof, Ahli Dewan Undangan Negeri Kuala Penyu, Datuk Limus Jury, Pengarah Jabatan Perikanan Negeri, Dr Ahemad Sade, Pengerusi Ko-Nelayan, Awang Sah bin Datuk Sahari dan para pegawai kanan menyaksikan pelupusan bot nelayan Vietnam yang dirampas itu.

Menurutnya, beberapa bot nelayan Vietnam yang ada di perairan Sabah menggunakan lesen pendua manakala ada yang menceroboh ke Sabah untuk menangkap ikan.

“Sebenarnya, kita tidak mahu bot-bot Vietnam ini di Sabah dan dalam jangka panjang, kita akan menyingkirkan mereka semua apabila kuasa untuk mengeluarkan lesen menangkap ikan laut dalam dikembalikan kepada kita,” katanya.

Mengenai jumlah bot nelayan Vietnam yang dirampas oleh pihak berkuasa di sini, Junz berkata kira-kira 10 bot nelayan Vietnam yang didapati menceroboh perairan Malaysia di Sabah, sehingga Jumaat, telah dirampas oleh pihak berkuasa berkenaan seperti Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan Negeri Jabatan Perikanan.

Daripada 10 bot itu, dua bot telah dilupuskan termasuk satu di sini pada Jumaat dengan menenggelamkannya sebagai tukun tiruan untuk memberi manfaat kepada nelayan tempatan terutama nelayan tradisional.

Baki bot lain akan dilupuskan, tahun ini, dengan syarat semua prosedur telah dipatuhi termasuk berkaitan Mahkamah, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Taman-Taman Sabah, Jabatan Alam Sekitar dan Pihak Berkuasa Pelabuhan.

Beliau berkata tindakan sedemikian adalah dasar baru kerajaan negeri sejak tahun lepas untuk memberi amaran kepada nelayan asing terutama dari Vietnam untuk tidak menangkap ikan secara haram di perairan di Sabah.

Sebelum ini, katanya, bot-bot asing yang dirampas biasanya akan dilelong tetapi ia tidak berkesan kerana pemiliknya boleh membeli bot-bot itu dan mengulangi kesalahan sama.

Mengenai keberkesanan dasar baharu untuk menenggelamkan kapal nelayan asing yang menceroboh perairan Sabah, Junz berkata beliau mengambil maklum bahawa sejak 20 bulan lalu, harga ikan stabil termasuk ketika perayaan Hari Raya yang beliau percaya nelayan tempatan mendapat banyak ikan berbanding dengan dasar lama iaitu melelong bot nelayan asing yang dirampas.


ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular