HEADLINES :
Dijel 5 bulan kerana cuba tikam pengawal keselamatan
Published on: Thursday, February 27, 2020
Text Size:

KOTA KINABALU:  Mahkamah Majistret pada Rabu menjatuhi hukuman penjara lima bulan kepada seorang lelaki berumur 31 tahun yang cuba menikam seorang pengawal keselamatan menggunakan pemutar skru.

Abdul Sani Biljirani mengaku bersalah di hadapan Majistret Lovely Natasha Charles melakukan perbuatan itu kepada seseorang bernama Md Khairul Johnny pukul 7.05 petang pada 19 Februari di sebuah dewan di Kompleks Asia City.

Inspektor Rayner David, yang melakukan pendakwaan memberitahu mahkamah bahawa pada hari itu, Khairul dan rakan sekerjanya sedang bertugas dan terdengar bunyi siling di atas siling.

Mereka menjerit ke arah bunyi bising itu dan tiba-tiba seorang lelaki, kemudian dikenal pasti sebagai Abdul, terjatuh dari siling.

Apabila Khairul mahu menangkap Abdul, dia kemudian cuba menikam Khairul, yang mengalami lika di perutnya akibat serangan itu.

Abdul kemudian ditahan selepas berlaku pergelutan dan diserahkan kepada polis.

Didakwa di bawah Seksyen 323 Kanun Keseksaan, Abdul merayu hukuman ringan dengan mengatakan dia mempunyai enam tanggungan.

Rayner memohon hukuman pencegahan.

Dalam satu lagi kes, dua lelaki dipenjara sembilan bulan setiap seorang kerana melupuskan satu bateri lori curi.

Kalvin Kadir, 23, dan Elvino Ejan, 25, mengaku melakukan kesalahan itu di sebuah kedai kitar semula di Inanam pukul 5.30 petang pada 19 Februari.

Mahkamah diberitahu bateri itu dicuri dari sebuah lori 10 tan di sebuah bengkel automatif.

Dua orang itu didakwa di bawah Seksyen 414 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara antara enam bulan hingga tujuh tahun dan boleh dikenakan denda jika sabit kesalahan.

Sementara itu, dua lelaki asing dipenjara enam bulan kerana memiliki barang curi.

Aris Ansari Mutasil dan Jubil Hamsaji mengaku melakukan kesalahan itu pukul 12.30 tengah malam pada 8 Februari di sebuah jeti di belakang pasar am di sini.

Pertuduhan di bawah Seksyen 411 Kanun Keseksaan, dua orang itu merayu hukuman ringan tetapi Rayner memohon hukuman pencegahan.

Mahkamah memerintahkan duo berkenaan dirujuk kepada Jabatan Imigresen selepas menjalani hukuman. – Jo Ann Mool


ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular