HEADLINES :
Pakar perubatan China datang ke Sabah
Published on: Thursday, March 26, 2020
By: Bernama
Text Size:


Gambar Bernama
Kota Kinabalu: Beberapa pakar perubatan dari China akan datang ke Sabah dalam masa terdekat bagi membantu dalam usaha menangani penularan jangkitan Covid-19 negeri, kata Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Katanya beliau telah berhubung dengan Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengenai perkara itu, Selasa lepas.

“Mereka (pakar dari China) ini mempunyai kepakaran dan pengalaman dalam membendung penularan Covid-19. Mereka akan datang ke Sabah untuk membantu kita menangani wabak ini,” katanya dalam sidang media selepas mengumumkan Pakej Bantuan Covid-19 Sabah di sini, Rabu.

Beliau berkata kerajaan negeri telah mengenal pasti penempatan pakar-pakar perubatan dari China itu, antaranya di makmal Universiti Malaysia Sabah (UMS) di sini, bagi melatih doktor dan jururawat tempatan, sekali gus berkongsi pengalaman mereka memerangi wabak berkenaan.

“UMS mempunyai makmal selain ada seorang saintis bertugas di sana,” katanya, dan menambah, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Sabah Datuk Dr Christina Rundi juga telah dimaklumkan mengenai perkara itu.

Sementara itu, Mohd Shafie turut memaklumkan sebuah kapal dari China yang membawa bantuan bekalan penutup mulut dan hidung, cecair basmi kuman serta peralatan perlindungan akan tiba di Sabah, Sabtu ini.

Terdahulu, Mohd Shafie mengumumkan Pakej Bantuan Covid-19 Sabah bernilai RM670 juta membabitkan tiga kategori iaitu bantuan kepada petugas barisan hadapan, bantuan kepada rakyat terjejas dan usaha memperkukuh perniagaan serta menambah baik kualiti infrastruktur asas di luar bandar. – Bernama


ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular