HEADLINES :
Guna kuasa Kerajaan Negeri hantar PTI pulang: Jeffrey
Published on: Wednesday, June 03, 2020
Text Size:

Kota Kinabalu: Presiden Star Sabah, Datuk Dr Jeffrey Kitingan (gambar) berkata adalah tidak wajar untuk bekas Menteri Dalam Negeri, Datuk Mohd Azis Jamman, mencabarnya untuk menghantar pulang semua pendatang tanpa izin (PTI) di Sabah sedangkan Azis sendiri merupakan sebahagian daripada Kerajaan Negeri yang mempunyai kuasa untuk mengusir mereka.

Menurut Jeffrey, tindakan Mohd Azis mencabarnya untuk mengusir semua PTI hanya menunjukkan betapa beliau tidak konsisten dalam tindakan mereka kerana sebelum ini beliau ingin memberikan Pas Sementara Sabah (PSS) dengan pembaharuan tanpa had, bahkan sehingga mati mereka masih boleh menggunakannya, kepada PTI di Sabah.

“Saya terkejut kerana beliau (Mohd Azis) sebelum ini adalah Timbalan Menteri Dalam Negeri dan beliau adalah sebahagian daripada Kerajaan Negeri. Ketua Menteri, yang merupakan Presiden partinya, masih menjadi Pengerusi Majlis Keselamatan Negeri di mana di bawahnya adalah Jabatan Imigresen dan Jabatan Pendaftaran Negara.

“Jadi saya cabar beliau (Mohd Azis) kembali. Kerajaan Negeri harus menghantar PTI di Sabah kembali ke negara asal masing-masing. Gunakan kuasa Kerajaan Negeri untuk menghantar PTI pulang,” katanya sebagai menjawab kepada Mohd Azis yang mencabarnya untuk mengusir semua orang tanpa kewarganegaraan di Sabah dengan segera seperti yang diperjuangkannya ketika beliau masih berada di blok pembangkang.

Mohd Azis berkata jika Presiden Parti Solidariti Tanahairku (Star) lantang dalam mengkritik dan mendakwa bahawa kerajaan Warisan "mesra" terhadap rakyat tanpa kewarganegaraan, “sekarang adalah waktunya untuk Jeffrey menjalankan tanggungjawabnya.”

Katanya lagi, kerajaan terdahulu telah menjelaskan bahawa kesukaran utama adalah negara-negara yang sepatutnya menerima mereka menolak untuk berbuat demikian.

“Bagaimanapun, Jeffrey mengkritik dengan lantang. Oleh itu, beliau harus membuktikan bahawa beliau mampu melakukannya. Jeffrey boleh bekerjasama dengan Timbalan Menteri Dalam Negeri Jonathan Yasin untuk memastikan kerajaan dapat menghantar orang-orang ini pulang.”

Beliau juga mengatakan bahawa Dr Jeffrey hanya “penuh retorik”.

“Ya, saya mungkin dianggap sebagai 'kegagalan' kerana saya tidak menghantar mereka pulang. Jadi sekarang, saya mencabar Jonathan dan Jeffrey untuk melakukannya. Lebih mudah untuk berkata daripada melakukannya, tidak mudah untuk kita menghantar mereka pulang kerana kedua-dua pihak perlu bersetuju,” kata Mohd Azis.

Beliau menegaskan bahawa dalam menangani pendatang tanpa izin, langkah-langkah yang diambil oleh Kerajaan tidak berubah di mana mereka ditangkap, didakwa di mahkamah dan dihantar pulang.

Namun, katanya, masalah timbul apabila generasi kedua dan ketiga pelarian yang datang ke Sabah pada tahun 1960-an menjadi penduduk tanpa kewarganegaraan.

“Orang-orang ini menjadi masalah kerana negara-negara seperti Filipina menolak untuk menerima mereka dan itulah sebabnya kerajaan pimpinan Warisan memutuskan untuk meneruskan pengenalan Pas Residen Sabah yang dimulakan oleh Barisan Nasional (BN) tetapi dengan nama baru, Pas Sementara Sabah (PSS),” katanya.

Bagaimanapun, katanya, PSS yang dicadangkan itu dibatalkan kerana bantahan daripada pemimpin seperti Jeffrey yang mahu rakyat tanpa kewarganegaraan itu dihantar pulang ke negara asal, dan bukannya diberi PSS.

“Jeffrey mempersoalkan mengapa orang-orang ini tidak ditahan, dan walaupun jika mereka ditahan, mereka disimpan di depoh tahanan... kita perlu mendapat persetujuan dari negara-negara lain sebelum kita dapat menghantar mereka pulang," kata Mohd Azis.

Mengenai PSS, katanya, ini juga adalah masa untuk Jeffrey diberitahu bahawa BN yang mengusulkan pas itu.

“Saya yakin pegawai-pegawai di Kementerian Dalam Negeri telah memberi penerangan kepada Jonathan,” kata Mohd Azis.

Dr Jeffrey berkata beliau tidak berada di Kementerian Dalam Negeri tetapi apa yang beliau lakukan adalah menyuarakan kebimbangan rakyat yang mahu masalah PTI di Sabah ditangani, yang merupakan sebab mengapa beliau mengusulkan untuk mengadakan forum (mengenai pendatang tanpa izin di Sabah).

“Adakah salah untuk mengadakan forum untuk mendengar apa sebenarnya yang rakyat inginkan dan mengenai tindakan yang harus dilakukan?

“Selepas forum itu, kita akan menghantar semua maklum balas kepada Kerajaan, kepada Kementerian Hal Ehwal Sabah dan Sarawak, di mana tindakan selanjutnya akan diambil," katanya, sambil menambah Mohd Azis harus dengan mudah membuat cabaran kerana beliau juga kini mencabarnya.

“Jangan mempolitikkan forum itu. Sekiranya anda mahu, kita boleh bekerjasama. Kita sama-sama bincang bagaimana menyelesaikan masalah itu,” katanya.

Dr Jeffrey berkata walaupun beliau, dalam kapasitinya sebagai Timbalan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, tidak memiliki kuasa terhadap pendatang tanpa izin, beliau mempunyai hak untuk mengusulkan dan meminta sebagai anggota Kerajaan Persekutuan.

“Saya mempunyai hak tetapi tidak ada kuasa untuk mencadangkan apa yang dapat dilakukan untuk menyelesaikan masalah PTI di Sabah. Dan saya mahu tindakan serupa dilakukan di Semenanjung dilakukan di Sabah. Itulah yang ingin kita dengar,” katanya.

Dr Jeffrey juga mengikrarkan sokongannya kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk kekal sebagai Perdana Menteri.

“Star Sabah menyokong penuh Muhyiddin sebagai Perdana Menteri. Kami menyokong tindakannya dalam menangani Covid-19, yang kami yakin semua rakyat Malaysia juga menyokongnya,” katanya.


ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular