HEADLINES :
Pertandingan Manangon Dalam Talian terima sambutan baik
Published on: Saturday, June 06, 2020
By: Ricardo Unto
Text Size:

Kota Kinabalu: Pertandingan Manangon (Bercerita) Dalam Talian yang dianjurkan buat julung kalinya oleh Persatuan Kebudayaan Kadazandusun (KDCA) Lembah Klang disambut baik oleh pelajar sekolah.

Pengerusi KDCA Lembah Klang Julie Jidwin (gambar) berkata pertandingan yang dianjurkan oleh Komulakan (Belia) KDCA Lembah Klang itu menerima 24 video untuk kedua-dua kategori – sekolah menengah dan rendah.

Ia berlangsung sepanjang Mei dan pengumuman pemenangnya dihantarkan di halaman Facebook rasmi KDCA Lembah Klang, baru-baru ini.

“Pertandingan ini bertujuan menyokong usaha untuk memelihara penggunaan bahasa asal dalam kalangan generasi muda,” katanya.

“Ia juga diharapkan bahawa generasi muda akan menggunakan bahasa asal mereka dalam perbualan harian.

“Pertandingan ini juga boleh digunakan sebagai platform untuk menarik belia Kadazandusun supaya memperhalusi kebolehan mereka untuk bertutur dalam bahasa ibunda mereka.”

Kategori Sekolah Menengah dimenangi oleh Joeiviviean Jamson dari SMK Tenghilan, Tuaran yang menerima RM200, diikuti oleh Andreas Alonso Lawrence dari SMK Taun Gusi 2, Kota Belud dan Angela Errick dari SMK Tun Fuad Stephens, Kiulu masing-masing di tempat kedua dan ketiga.

Dalam kategori Sekolah Rendah, ia dimenangi oleh Holyvera Lasius dari SK Sodomon, Keningau, yang menerima RM150. Tempat kedua dan ketiga masing-masing menjadi milik Angie May May Errick dari SK Pekan, Kiulu, dan Jannero Jainol dari SK Sungai Bedaun, Labuan.

Julie berharap Komulakan KDCA Lembah Klang akan terus menganjurkan program seperti itu.

“Saya juga berharap mereka akan menambah baik pertandingan ini dari segi kualiti, hadiah tunai dan mungkin memperluaskan kategori.

“Kami juga mengalu-alukan sebarang sokongan daripada mana-mana pihak untuk menzahirkan hasrat baik Komulakan,” katanya.

Kesemua video penyertaan boleh ditonton di laman Facebook rasmi KDCA Klang Valley.


ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular