HEADLINES :
Lelaki bebas tuduhan cuba eksport sisik tenggiling bernilai lebih RM100j
Published on: Tuesday, June 30, 2020
By: Cynthia D Baga
Text Size:


CHAI (kiri) bersama peguamnya, Korvent, meninggalkan bilik mahkamah selepas prosiding.
Kota Kinabalu: Seorang lelaki berumur 44 tahun menarik nafas lega pada Isnin apabila dia dibebaskan daripada tuduhan cuba mengeksport sisik tenggiling seberat 8,085kg bernilai lebih RM100 juta pada Julai 2018.

Hakim Elsie Primus melepaskan dan membebaskan Chai Kok Hiong daripada tuduhan itu selepas pendakwaan gagal membuktikan kes.

Dia berkata, selepas mengambil kira semua bukti daripada pendakwaan dan mendengar hujah pembelaan, mahkamah memutuskan bahawa pembelaan berjaya membangkitkan keraguan munasabah dalam kes itu.

Chai didakwa mengisi 227 guni dengan 8,058kg sisik tenggiling bernilai lebih RM100 juta mengikut harga pasaran semasa.

Dia boleh dihukum denda antara 10 hingga 20 kali nilai barangan itu, atau hukuman penjara sehingga tiga tahun, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Jika didapati bersalah, dia boleh didenda sehingga RM2 bilion atau penjara di bawah Seksyen 135(1)(a) Akta Kastam 1967 (import dan eksport barang larangan) dan boleh didakwa di bawah Seksyen 135(1)(iii)(aa) yang dibaca bersama dengan Seksyen 139 Akta sama.

Tertuduh, yang diwakili oleh peguam Korventt Wheezar Jomiji, dibawa ke mahkamah pada 24 September 2018 dan mengaku tidak bersalah.

Sementara menunggu pelupusan kesnya, tertuduh telah dibenar ikat jamin RM80,000 dengan dua penjamin tempatan dan diminta melapor diri di Pejabat Kastam Kota Kinabalu setiap dua minggu.

Semasa perbicaraan, pendakwaan memanggil 27 saksi, sementara pembelaan memanggil seorang saksi.

Timbalan Pendakwa Raya Nadia Isa menjalankan pendakwaan.

Pendakwaan memberitahu bahawa mereka akan memfailkan rayuan terhadap keputusan itu ke Mahkamah Tinggi.


ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular