HEADLINES :
ERC saran SPR diberi kuasa penguatkuasaan
Published on: Friday, August 14, 2020
By: Larry Ralon
Text Size:

Kota Kinabalu: Pengerusi Jawatankuasa Khas Pembaikan Sistem dan Undang-Undang Pilihan Raya (ERC), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman (gambar), berkata ia sebahagian daripada saranan ERC kepada Kerajaan Persekutuan agar Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memiliki kuasa penguatkuasaan, dan bukan hanya terus sebagai penjaga undang-undang seperti sekarang.

“Saya rasa sudah tiba masanya SPR diberi kuasa itu, agar ia dapat melakukan penguatkuasaan terhadap kesalahan pilihan raya. Oleh itu, fungsi SPR tidak perlu lagi dilakukan oleh agensi lain seperti polis, dan tidak perlu lagi bergantung pada polis semasa pilihan raya.

“Ini bermaksud SPR harus menyesuaikan semula menjadi organisasi yang cukup kuat untuk melakukan penguatkuasaan. Ini akan memakan masa tetapi saya rasa kerajaan juga akan menyetujui hal ini dan kami akan membantu menentukan bagaimana kita dapat melaksanakannya, sebab itulah yang kita mahu untuk negara ini,” katanya dalam sidang media selepas beliau merasmikan pembukaan bengkel pindaan Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 yang dianjurkan oleh Bersih 2.0 di Hyatt Regency Kota Kinabalu di sini, Rabu lepas.

 
ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular