HEADLINES :
Warga Pakistan bebas tuduhan sebabkan cedera parah
Published on: Friday, August 14, 2020
By: Cynthia D Baga
Text Size:


Gambar: Pixabay.com
Kota Kinabalu: Seorang warga Pakistan berumur 44 tahun dibebaskan daripada tuduhan menyebabkan kecederaan parah kepada seorang lelaki berumur 31 tahun dengan menggunakan sebatang bambu.

Hakim Mahkamah Sesyen Elsie Primus melepaskan dan membebaskan Maidin Abu Bakar, apabila pengadu kes datang ke mahkamah dan memberi keterangan bahawa dia tidak mahu meneruskan kes itu.

Menurut pengadu yang juga mangsa insiden itu, dia telah membuat laporan polis pada 21 Julai untuk menarik balik laporan awalnya terhadap Maidin.

Dia menambah yang dia secara sukarela menarik balik laporan polis terhadap Maidin itu tanpa paksaan daripada mana-mana pihak.

Maidin dituduh menyerang Mohammad Jumaskur Abdul Shukur, 31, dengan menggunakan sebatang bambu.

Maidin didakwa melakukan kesalahan itu pada pukul 6 petang 10 Jun 2019 di Kedai Runcit Sapna Trading di Kg Petagas, Putatan.

Kesalahan di bawah Seksyen 326 Kanun Keseksaan itu membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun, dan denda atau sebatan, jika sabit kesalahan.

Semasa prosiding, Maidin memberitahu mahkamah bahawa MyKas-nya (kad pengenalan pemastautin sementara) masih sah sehingga 26 September 2022.

Maidin diwakili oleh peguam Lim Chung Loong sementara Timbalan Pendakwa Raya Rustam Sanip hadir untuk pendakwaan.ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular