HEADLINES :
Duda anak empat curi motor dipenjara 14 bulan
Published on: Saturday, September 19, 2020
By: Jo Ann Mool
Text Size:


Gambar: Pixabay.com
Kota Kinabalu: Seorang lelaki berumur 42 tahun, yang mencuri sebuah motosikal, dipenjara 14 bulan dan didenda RM600 atau penjara sebulan oleh Mahkamah Majistret pada Jumaat.

Adnan Gemok mengaku bersalah di hadapan Majistret Afiq Agoes kerana melakukan kesalahan itu pada pukul 8.30 malam 30 Mei berdekatan sebuah padang di Indah Permai di Sepanggar.

Adnan, yang tidak diwakili, meminta hukuman ringan dengan mengatakan dia adalah seorang duda dan mempunyai empat anak yang dijaga oleh bapanya yang sudah tua.

Inspektor Lim Swee Beng yang menjalankan pendakwaan, meminta hukuman setimpal.

Adnan didakwa di bawah Seksyen 379A Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara antara enam bulan dan tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Dalam kes lain, seorang lelaki didakwa melakukan perbuatan tidak senonoh di sebuah balai polis.

Asher Abdul Kadir mengaku tidak bersalah melakukan kesalahan itu di kaunter balai polis Karamunsing, di sini, pada pukul 5.45 petang 6 Ogos.

Dia didakwa di bawah Seksyen 90 Akta Polis 1967, yang memperuntukkan denda sehingga RM500 atau penjara sehingga enam bulan, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan membantah ikat jamin atas sebab bahawa Asher mempunyai enam rekod sabitan membabitkan kesalahan dadah dan seksual, dan berhujah bahawa tertuduh merupakan ancaman kepada masyarakat.

Mahkamah menetapkan 30 September untuk pengurusan kes prabicara (PTCM) dan memerintah Asher direman lanjut.

Sementara itu, seorang lelaki meminta dibicarakan bagi tuduhan memiliki satu MyKad palsu.

Johan Ibrahim dituduh memiliki MyKad palsu dengan nombor siri 860101126653 pada pukul 4.55 petang 10 Jun.

Dia didakwa di bawah Seksyen 25(1)(e) Peraturan Pendaftaran Negara, yang membawakan hukuman penjara sehingga tiga tahun atau denda, jika sabit kesalahan.

Afiq menetapkan 1 Oktober untuk PTCM dan tidak menawarkan ikat jamin kepada Johan kerana dia tidak mempunyai dokumen pengenalan sah. ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular