HEADLINES :
Penganggur beli kereta curi dipenjara, denda
Published on: Wednesday, October 21, 2020
By: Jo Ann Mool
Text Size:


Gambar: Pixabay.com
Kota Kinabalu: Seorang lelaki berumur 31 tahun dipenjara lima hari dan didenda RM100 atau tiga hari lagi oleh Mahkamah Majistret di sini, pada Selasa, kerana memiliki sebuah kereta dipercayai dicuri.

Penganggur, Lius Raja, mengaku bersalah di hadapan Majistret Lovely Natasha Charles, menyimpan sebuah kereta Proton Saga Aeroback, yang beliau gagal berikan penjelasan memuaskan mengenai bagaimana dia memperolehinya pada jam 12.30 tengah hari, 14 Oktober tahun ini di Jalan Sapi, Nangoh di Beluran.

“Kesalahan di bawah Seksyen 22A(1) Ordinan Kesalahan Kecil itu memperuntukkan hukuman denda sehingga RM100 atau sehingga tiga bulan penjara, atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Pendakwaan ketika mengemukakan fakta kes itu memberitahu mahkamah bahawa kereta itu dilaporkan hilang oleh pemiliknya pada 11 Januari, 2015, dan bahawa kereta itu, yang diletakkan di luar gereja Our Lady Queen of Peace di Kobusak, Penampang disyaki dicuri.

Peguam Bertugas, Lim Ming Zoong @ Lawrence, yang mewakili Luis, memohon denda lebih ringan dikenakan dengan alasan bahawa penjara Kepayan ketika ini ditempatkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) dan bahawa Luis telah ditahan reman sejak dia ditangkap.

Lim juga memaklumkan mahkamah bahawa Luis, yang pernah bekerja sebagai penebang pokok di ladang sawit, tidak menyedari bahawa kereta itu adalah kereta curi ketika dia membelinya dan bahawa nilai kereta itu adalah RM3,000 ketika dia membelinya.

Inspektor Albert Basiri, mendakwa, memohon hukuman setimpal.

Mahkamah memerintahkan Luis menjalani hukuman itu dari tarikh dia ditangkap pada 14 Oktober.

Sementara itu, kes lima orang yang didakwa melakukan pelbagai kesalahan berkaitan dadah dijadual semula. 

Empat daripada mereka didakwa mengambil syabu di bawah Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952, yang memperuntukkan hukuman denda sehingga RM5,000 atau sehingga dua tahun penjara, jika sabit kesalahan.

Seorang lagi tertuduh didakwa memiliki syabu dan dibawah Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya, yang memperuntukkan hukuman denda sehingga RM100,000 atau sehingga lima tahun penjara atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Laporan ahli kimia empat tertuduh belum diperolehi dan mahkamah menetapkan 4 November untuk e-Semakan lanjut. 

Laporan ahli kimia untuk seorang daripada mereka telahpun diperolehi tetapi mahkamah menjadualkan semula kes itu kepada 16 November untuk perbicaraan.

 ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular