HEADLINES :
Dua sahabat dituduh merompak berkumpulan
Published on: Wednesday, October 21, 2020
By: Cynthia D Baga
Text Size:


Gambar: Pixabay.com
Kota Kinabalu: Seorang lelaki dan seorang wanita didakwa melakukan rompakan bersenjata di Kota Belud.

Penganggur, Wan Mohd Afzannizal Mohd Isa, 37, dan suri rumah Siti Rubayah Jafdin, 29, mengaku tidak bersalah secara berasingan di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Azreena Aziz selepas pertuduhan yang dibacakan kepada mereka, pada Selasa.

Pasangan itu dituduh melakukan rompakan itu pada jam 8.30 pagi, 5 Oktober tahun ini dan mengambil wang tunai RM6,000 milik Kedai Runcit H&M di Kg Hijrah di Jalan Rampayan Laut.

Dalam insiden yang didakwa itu, mereka menggunakan parang.

Kesalahan di bawah Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan itu memperuntukan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Mahkamah menetapkan 23 Oktober untuk pengurusan kes dan membebaskan kedua-dua tertuduh dengan jaminan RM10,000 dan dua penjamin tempatan yang mempunyai alamat tetap dan pekerjaan tetap, setiap seorang.

Jika gagal mengemukakan wang ikat jamin, mereka akan ditahan reman sama ada di lokap Kepayan atau lokap Kota Belud.

Terdahulu, Timbalan Pendakwaraya Awam Addibah Saiful membantah ikat jamin dan meminta kedua-dua mereka ditahan di lokap sama ada di Kepayan atau Kota Belud disebabkan Covid-19.

Bagaimanapun, kedua-dua tertuduh, yang merupakan sahabat, memohon ikat jamin dibenarkan dengan alasan mereka mempunyai keluarga untuk dijaga.

Wan memaklumkan kepada mahkamah bahawa dia mempunyai seorang anak.

Kedua-dua tertuduh tidak diwakili.ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular