HEADLINES :
Buruh langgar SOP dipenjara tujuh hari
Published on: Tuesday, February 23, 2021
By: Jo Ann Mool
Text Size:


Unsplash foto.
Kota Kinabalu: Seorang buruh berumur 58 tahun dipenjara tujuh hari kerana tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dengan duduk lebih dua orang di sebuah meja di sebuah restoran di sini, minggu lepas.

Anadjid Sala, pada Isnin, mengaku bersalah di hadapan Majistret Jessica Ombou Kakayun, melakukan kesalahan itu di kaki lima Kedai Makan Ros Katering, Empat Saudari Kolombong di Inanam, pada jam 5.25 petang, 16 Februari lalu.

Anadjid telah melakukan kesalahan di bawah Peraturan 16(1) Peraturan Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020, sementara yang lain melanggar Peraturan 3(1) Peraturan sama, yang membawa hukuman denda sehingga RM1,000 atau penjara tidak lebih enam bulan atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Inspektor Suzie @ Stephanie Kupit yang melakukan pendakwaan, memberitahu mahkamah bahawa pada hari itu, sepasukan anggota polis yang menjalankan pemeriksaan di restoran itu, mendapati empat orang duduk di salah satu meja tanpa penjarakan fizikal dan melanggar SOP yang ditetapkan di mana hanya dua orang dibenarkan berkongsi sebuah meja.

Anadjid, yang tidak diwakili, meminta hukuman ringan dengan alasan dia telah ditahan reman selama tujuh hari sejak 16 Februari sambil menambah dia hanya bekerja sebagai buruh kontrak dan mempunyai tanggungan yang ramai.

Lelaki itu juga memberitahu dia memiliki dokumen Burung Burung.

Ketika ditanya mahkamah sama ada tiga yang lain telah didakwa di mahkamah, Anadjid menjawab dia tidak tahu.

Mahkamah memerintahkan Anadjid menjalani hukuman itu dari tarikh dia ditangkap dan dirujuk kepada Jabatan Imigresen selepas itu.

Dalam kes berasingan, seorang pekerja kantin sekolah didenda RM100 atau tiga hari penjara kerana secara penipuan memiliki RM528 dalam buku akaun banknya.

Nor Hadiahana Gimpar mengakui melakukan kesalahan itu di Inanam pada 18 Ogos, 2020, di mana dia gagal memberikan penjelasan memuaskan mengenai bagaimana dia memperolehi wang itu.

Dakwaan di bawah Seksyen 22A(1) Ordinan Kesalahan-Kesalahan Kecil memperuntukkan hukuman denda sehingga RM100 atau sehingga tiga bulan penjara atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Hadiahana, yang tidak diwakili, memohon hukuman denda lebih rendah dengan alasan dia mempunyai empat orang anak dan hanya bekerja di sebuah kantin sekolah.ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular