HEADLINES :
Kes cabul Unduk Ngadau: Ahli politik dibicara 12 Apr 
Published on: Wednesday, October 13, 2021
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Kota Kinabalu: Seorang ahli politik berumur 52 tahun, yang didakwa atas empat tuduhan mencabul seorang peserta pertandingan Unduk Ngadau, akan dibicarakan pada April tahun depan.

Majistret Stephanie Sherron Abbie menetapkan 12-14 April 2022 bagi perbicaraan Phillip Among semasa pengurusan kes pra-bicara pada Selasa.

Timbalan Pendakwa Raya Siti Hajar Mazlan memberitahu mahkamah bahawa pendakwaan mempunyai 16 saksi.

Phillip menghadapi empat tuduhan mencabul peserta Unduk Ngadau itu pada 19 Mei pada pukul 2 petang, 3.30 petang, 9.45 malam dan 10 malam, masing-masing di tangga bersebelahan Ever Best Photo di Asia City, di Studio Darvel Bay Borneo Holidays Sdn Bhd di Asia City, di dalam sebuah kenderaan bergerak semasa dalam perjalanan dari sebuah tempat makan malam ke sebuah pejabat lama di bandaraya, dan di sebuah pejabat di Metro Town.

Phillip, yang juga ketua teknikal pertandingan Unduk Ngadau tahun ini, pada 10 Jun meminta dibicarakan bagi semua tuduhannya.

Setiap tuduhan di bawah Seksyen 354 Kanun Keseksaan memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun, atau dengan denda, atau dengan sebatan, atau mana-mana dua hukuman itu, jika sabit kesalahan.

Phillip dilepaskan dengan lanjutan ikat jamin.

Dia diwakili oleh peguam Abdul Fikry Jaafar Abdullah dan Azhier Farhan Arisin. ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular