HEADLINES :
Usaha baik pulih parit, cegah banjir kilat
Published on: Thursday, September 22, 2022
By: Sidney Skinner
Text Size:


STAF DBKK (kanan) bercakap dengan wakil pemaju dan perunding mengenai air larian dari tanah kosong itu pada Ogos.
BEBERAPA parit perimeter Taman Elok, di Karamusing, akan dibaik pulih sebagai sebahagian daripada usaha tebatan bagi mengelak jalan perumahan antara blok-blok flat di sini daripada dilanda banjir kilat.

Seorang jurucakap Jabatan Kejuruteraan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) berkata syarikat itu juga akan membaiki bahagian rosak di pagar dan tempat letak kereta yang paling hampir dengan sebuah tapak pembinaan.

“Pemaju telah bersetuju untuk menanggung kos untuk pembaikan ini,” katanya.

“Ini adalah sebahagian daripada ‘Pelan Kawalan Hakisan Tanah dan Sedimen (ESCP)’ yang dirangka oleh perunding firma itu.”

PEMAJU diingatkan untuk membersihkan lapisan lumpur dari jalan itu, semasa pemeriksaan bersama awal tahun ini.

“Butiran lain ESCP ini masih dimuktamadkan. Sebaik sahaja pemaju telah melengkapi pelan itu, ia akan diserahkan kepada kami untuk kelulusan.”

Dia mengulas maklum balas beberapa penghuni di flat berkenaan mengenai air larian dan lumpur yang mengalir dari tanah kosong ke kawasan itu, semasa hujan lebat.

Ramai pemilik unit di sini beranggapan bahawa masalah tersebut dicetuskan oleh kerja-kerja untuk membersihkan hartanah bersebelahan.

Ada yang tidak senang hati dengan lubang yang terbentuk di jalan antara blok mereka, di samping lapisan tanah merah yang mengotorkan tempat letak kereta mereka.

Penghuni lain mengeluh mengenai gangguan yang ditimbulkan oleh bau busuk dari parit-parit di sekeliling bangunan-bangunan ini.

Mereka mengesyaki bahawa parit-parit ini mungkin tersumbat, dengan tanah yang dihanyutkan dari tanah pemaju itu, dan air mungkin bertakung di dalamnya.

Jurucakap itu berkata DBKK telah menerima sembilan aduan berasingan mengenai masalah di Taman Elok antara bulan lepas dan Februari 2021.

Dia berkata pemeriksaan yang dijalankan, apabila masalah banjir dan lumpur itu mula-mula timbul, mendapati firma itu telah membersihkan tapak tanah itu tanpa kebenaran terlebih dahulu daripada agensi tersebut.

“Syarikat itu diarahkan untuk berhenti kerja serta-merta.

“Pihak pengurusan kemudiannya diberi notis dan dikompaun atas pengurusan parit yang tidak baik di sekitar tanah itu.”

PARAS air parit perumahan cepat naik semasa hujan lebat kerana struktur itu tersumbat dengan tanah.

STAF Jabatan Landskap bertungkus-lumus untuk mengalihkan batu dan lumpur dari parit ini di Karamunsing.

Kompaun maksimum bagi pelanggaran di bawah Undang-undang Kecil DBKK (Kerja-Kerja Tanah) 1987 (Pindaan 2014) ialah RM500, menurutnya.

“Syarikat itu membayar penalti tersebut dan diminta membuat lencongan untuk menyalurkan air larian dari hartanahnya.

“Ini termasuk membina perangkap kelodak dan benteng selepas kolam tadahannya.”

Dia berkata firma itu telah memberi jaminan kepada agensi bahawa ia akan meningkatkan pengawasan terhadap air larian untuk meminimumkan kemungkinan banjir berulang di kejiranan itu.

“Pihak pengurusan juga bersetuju untuk membersihkan sisa lumpur di jalan perumahan selepas air banjir surut.”

Jurucakap itu berkata Jabatan telah memantau secara berkala keadaan berhampiran Lorong Pipit Merah bagi memastikan firma itu memenuhi syarat agensi itu.

“Pegawai dari Unit Kerja Tanah kami terlibat dalam pemeriksaan bersama dengan kakitangan pemaju dan perunding sebanyak dua kali setakat tahun ini. Pemeriksaan terakhir dibuat pada 8 Ogos.”

Seorang jurucakap Jabatan Landskap DBKK berkata, kakitangannya telah memeriksa keadaan parit perumahan di sekitar Taman Elok.

“Pekerja kami menyahkelodak parit-parit ini jika dan bila perlu berbuat demikian,” katanya.

“Pada satu peringkat, mereka mendapati satu pembentung di kawasan ini tersumbat dengan tanah dan batu, dan melakukan kerja menjerihkan untuk mengalihkan sekatan ini.”

BENE dari Karamunsing mengadu mengenai banjir kilat di jalan yang menuju ke blok flat Taman Elok di mana dia tinggal.

Dia berkata air yang bertakung di laluan itu kadangkala tidak dapat dilalui oleh pemandu.

“Air larian yang mengalir di jalan itu sering mengingatkan saya tentang rupa sungai yang penuh semasa hujan lebat,” katanya.

Dia berkata pemandu kenderaan terpaksa menanggung kos tinggi untuk menyelenggara kereta mereka berikutan haus dan lusuh akibat melalui air banjir.

Masalah perparitan ini bermula selepas kerja-kerja tebus guna dimulakan di hujung jalan perumahan itu awal tahun lalu, menurut Bene.

“Beberapa jiran saya telah bercakap dengan pemaju mengenai perkara ini. Bagaimanapun, rayuan kami seolah-olah tidak diendahkan.

“Tiada apa-apa yang dilakukan untuk mencegah banjir daripada berlaku ketika hujan. Tiada tindakan telah diambil sama ada untuk melencongkan atau membendung air larian dari tapak pembinaan itu.” 

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV