HEADLINES :
Kes cabul peserta Unduk Ngadau: ‘Saya jelas lihat Philip sentuh finalis’
Published on: Wednesday, October 05, 2022
By: Cynthia D Baga
Text Size:

Perbicaraan Philip telah pun bermula pada 12 April tahun ini dan setakat ini pihak pendakwaan telah memanggil dua saksi dan terdapat enam lagi yang akan memberi keterangan dalam perbicaraan itu.
Perbicaraan Philip telah pun bermula pada 12 April tahun ini dan setakat ini pihak pendakwaan telah memanggil dua saksi dan terdapat enam lagi yang akan memberi keterangan dalam perbicaraan itu.
Kota Kinabalu: Seorang saksi memberi keterangan bahawa dia jelas melihat seorang ketua teknikal pertandingan Unduk Ngadau (UN) Negeri 2021, yang didakwa atas empat pertuduhan mencabul salah seorang finalis UN, ‘menyentuh’ finalis tersebut semasa sesi bergambar.

Dane Leanard Kovacs, 34, yang memberi keterangan sebagai saksi kedua di hadapan Majistret Stephanie Sherron Abbie, dalam perbicaraan Philip Among, 52, berkata dia melihat Philip menyentuh bahu, leher, belakang, pinggang dan kaki finalis UN itu.

Menurut Dane, semasa sesi bergambar, tiada arahan oleh Philip kepada mangsa tentang cara untuk menggayakan dirinya semasa sesi itu tetapi terus menyentuhnya di leher, bahu, belakang, pinggang dan kakinya.

Dia memberitahu mahkamah bahawa Philip tidak perlu menyentuh mangsa semasa sesi bergambar kerana dia (Dane) adalah jurugambar dan dia tidak perlu menyentuh mangsa tetapi boleh bertanya sama ada gaya itu baik atau tidak.

Dane seterusnya memberi keterangan bahawa mangsa kelihatan gementar dan malu semasa sesi penggambaran.

Dia juga memberitahu mahkamah bahawa selepas Philip menyentuh mangsa, dia melihat mangsa menunjukkan tanda-tanda tidak selesa.

Dane seterusnya berkata, dia tidak mendengar Philip meminta kebenaran daripada mangsa ketika menyentuhnya semasa sesi penggambaran itu.

Menjawab soalan Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Rozana Abdul Hadi yang menjalankan pendakwaan bersama DPP Siti Hajar Mazlan, Dane berkata apabila dia melihat Philip menyentuh finalis UN itu, dia juga berasa tidak selesa juga tetapi dia tidak mengendahkannya kerana ia adalah corak tingkah laku yang berterusan, menurutnya.

Philip dibicarakan terhadap empat pertuduhan mencabul seorang peserta UN berusia 22 tahun pada 19 Mei 2021 pada pukul 2 petang, 3.30 petang, 9.45 malam dan 10 malam, masing-masing di tangga bersebelahan Ever Best Photo in Asia City, di Studio Darvel Bay Borneo Holidays Sdn Bhd di Asia City, di dalam sebuah kenderaan bergerak semasa dalam perjalanan dari tempat makan malam ke pejabat lama di bandar, dan di sebuah pejabat di Metro Town. 

Dia didakwa mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun, atau dengan denda atau dengan sebatan atau mana-mana dua daripada hukuman itu, jika sabit kesalahan.

Dalam perbicaraan itu, Dane turut memberitahu mahkamah bahawa Philip telah melantiknya pada saat akhir untuk menjadi jurugambar dalam sesi penggambaran bersama mangsa kerana sehari sebelum itu mereka telah melakukan sesi bergambar bersama peserta UN yang lain.

Katanya lagi, terdapat beberapa staf hadir semasa sesi bergambar itu yang mengambil masa kira-kira dua hingga tiga jam. Dane seterusnya memberitahu mahkamah bahawa mangsa merupakan model dalam sesi bergambar untuk UN dan tiada peserta UN lain semasa sesi penggambaran pada 19 Mei 2021 itu.

Menurut Dane, Philip berada di sesi bergambar sejak awal sesi. 

Dane, yang memberitahu mahkamah dia bekerja dengan Darvel Bay Borneo Holiday Sdn Bhd dari Mac hingga Mei 2021, berkata selepas sesi bergambar selesai, dia mengemas barang-barangnya dan beredar kerana hari sudah gelap.

Dia turut memaklumkan kepada mahkamah bahawa semasa sesi bergambar itu, mereka juga meraikan hari jadi mangsa.

Menjawab soalan, Dane berkata dia tidak pernah lagi bertemu mangsa selepas sesi bergambar itu tetapi hanya melihatnya semasa pengecaman di mahkamah.

Semasa pemeriksaan balas oleh peguam Abdul Fikry Jaafar Abdullah yang mewakili Philip, Dane bersetuju bahawa mangsa tidak menangis dan menjerit meminta tolong semasa sesi bergambar pada 19 Mei 2021. 

Dane menjawab, dia tidak tahu berapa ramai orang semasa sambutan hari lahir mangsa dan mangsa juga tidak pernah cuba melarikan diri semasa sambutan hari jadi itu.

Dia bersetuju dengan Abdul Fikry bahawa apabila mangsa membuat laporan polis, dia masih bekerja dengan Darvel Bay Borneo Holiday Sdn Bhd sehingga akhir Mei 2021.

Dane berkata, dia tidak tahu Philip dan mangsa pergi bersama-sama untuk membeli-belah di Imago selepas sesi penggambaran itu.

Dia tidak bersetuju bahawa mangsa secara rela mengikut Philip untuk memasuki pejabat Philip pada 19 Mei 2021.

Dane bersetuju bahawa pada 14 April tahun ini dia telah menyiarkan kenyataan di laman Facebook di bawah nama ‘Orang Putih Kita’ bahawa dia berasa kecewa melihat mangsa mengalami gangguan emosi dan menangis di mahkamah.

Semasa prosiding itu, Abdul Fikry telah memaklumkan kepada mahkamah bahawa penerbitan berkaitan kes itu di laman Facebook oleh Dane, memberi gambaran kepada orang ramai bahawa Philip telah didapati bersalah atas kesalahan ini dan akibatnya Philip telah terdedah kepada rasa benci, ejekan dan penghinaan oleh orang ramai. 

Abdul Fikry juga memberitahu mahkamah bahawa saksi itu juga telah membuat hantaran, “Selama ini saya diam, saya menunggu itu proses mahkamah, tidak tau kenapa ini kes sudah delay (tertangguh) begini lama tapi akhirnya mula berjalan”.

“Akibat kenyataan ini, sesetengah netizen turut menyalahkan mahkamah dan pendakwaan di ruangan komen atas kelewatan itu. Sehubungan itu, kami meminta mahkamah ini memberi peringatan tegas kepada saksi ini supaya tidak membuat hantaran mengenai kes ini sehingga mahkamah melupuskan kes itu,” kata Abdul Fikry.

Stephanie kemudian mengingatkan Dane supaya tidak membuat apa-apa hantaran di media sosial seperti Facebook sehingga kes selesai.

Dia berkata ini bukan sahaja peringatan untuk Dane tetapi kepada semua pihak terutamanya saksi dalam kes berkaitan.

Philip, pada 10 Jun 2021 meminta dibicarakan terhadap pertuduhan itu.

Perbicaraan Philip telah pun bermula pada 12 April tahun ini dan setakat ini pihak pendakwaan telah memanggil dua saksi dan terdapat enam lagi yang akan memberi keterangan dalam perbicaraan itu.

Mahkamah menetapkan 17 Nov untuk sambungan perbicaraan.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV