HEADLINES :


ADVERTISEMENTDidenda RM5,000 gara-gara buat kacau
Published on: Thursday, July 22, 2021
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Kota Kinabalu: Seorang promoter jualan didenda RM500 atau seminggu penjara kerana melakukan kekacauan bulan lepas.

Dyg Nurul Safika Datu Zainal, 21, mengaku bersalah di hadapan Majistret Stephanie Sherron Abbie kerana merosakkan sebuah kereta Perodua Myvi dengan menendang bahagian kiri pintu penumpang belakang pukul 6.30 petang pada 2 Jun di Lorong Kali, Kg Likas.

Kesalahan itu termaktub di bawah Seksyen 6(1A) Ordinan Kesalahan-Kesalahan Kecil yang memperuntukkan denda sehingga RM1,000 dan penjara sehingga setahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan ketika mengemukakan fakta kes, berkata pemilik kereta itu mendapati keretanya kemek dan tercalar di pintu kiri kerusi penumpang belakang selepas ia ditendang oleh Nurul.

Kerugian dianggarkan kira-kira RM500, mahkamah diberitahu.

Nurul kemudian ditahan polis susulan laporan yang dibuat oleh pemilik berkenaan.

Peguam dilantik Lim Ming Zoong @ Lawrence ketika mewakili Nurul, merayu hukuman ringan atas dasar bahawa dia sudah bercerai dengan seorang anak yang berumur setahun dan merupakan pencari nafkah tunggal kerana dia tidak menerima sebarang alimoni daripada bekas suaminya.

Lim menambah, Nurul direman tujuh hari.

Inspektor Suzie @ Stephanie Kupit, yang melakukan pendakwaan, memohon hukuman setimpal.

Dalam kes berasingan, dua orang didenda kerana mengambil syabu.

Gilbert T. Malari dan Chong Tze Fah didenda RM2,000 dan RM1,500 masing-masing atau enam bulan penjara selepas mereka mengaku melakukan kesalahan itu di lokasi berasingan di sini dan di Penampang.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 15(1) Akta Dadah Berbahaya, yang memperuntukkan denda sehingga RM5,000 atau penjara sehingga dua tahun, jika sabit kesalahan. ADVERTISEMENT


Other News
Advertisement 


Follow Us  
Follow us on            

Berita Popular