Sat, 3 Jun 2023

HEADLINES :


ADVERTISEMENTPenganggur miliki syabu kena 12 tahun, 10 sebatan
Published on: Saturday, August 06, 2022
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Penganggur miliki syabu kena 12 tahun, 10 sebatan
Faiz pada mulanya didakwa mengikut Seksyen 39B (1) (a) Akta sama, yang membawa hukuman sama ada hukuman mati atau penjara seumur hidup dan sekurang-kurangnya 15 sebatan.
Kota Kinabalu: Seorang penganggur lelaki berumur 26 tahun dipenjara 12 tahun dan dikenakan 10 sebatan oleh Mahkamah Tinggi kerana memiliki 50.97 gram syabu.

Faiz Abu Imbin mengaku bersalah di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Amelati Parnell kepada pertuduhan alternatif yang ditawarkan kepadanya mengikut Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya 1952, yang boleh dihukum di bawah Seksyen 39A (2) Akta yang sama.

Faiz mengaku melakukan kesalahan itu pada pukul 1.35 tengah hari pada 27 Jun 2020 di tepi Jalan Tuaran Bypass di Manggatal.

Pertuduhan alternatif itu ditawarkan oleh pihak pendakwaan semasa sebutan kes Faiz pada Rabu.

Pertuduhan alternatif ini memperuntukkan hukuman penjara seumur hidup atau penjara tidak kurang daripada lima tahun dan sekurang-kurangnya 10 sebatan, jika sabit kesalahan.

Faiz pada mulanya didakwa mengikut Seksyen 39B (1) (a) Akta sama, yang membawa hukuman sama ada hukuman mati atau penjara seumur hidup dan sekurang-kurangnya 15 sebatan.

Peguam Nelson Angang, yang mewakili Faiz, memohon hukuman ringan atas sebab, antara lain, dia adalah pesalah kali pertama dan terdesak ketika itu kerana kehilangan kerja semasa pandemik Covid-19.

Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Azreen Yas Mohamad Ramli menggesa mahkamah menjatuhkan hukuman berbentuk pencegahan, dengan menyatakan kepentingan awam mengatasi kepentingan tertuduh.

Kes-kes yang berkaitan dengan dadah sentiasa menyakitkan mata negara secara amnya. Biarpun dengan hukuman mati atau hukuman lebih berat dikenakan, masalah berkaitan dadah nampaknya tidak akan berhenti dalam masa terdekat.

Kerajaan dan badan perundangan telah mengambil pandangan serius dalam penyalahgunaan penggunaan dadah berbahaya, kata DPP Azreen, dan berhujah ia sesuai untuk mahkamah menjatuhkan hukuman penjara yang lama bagi menggambarkan hasrat kerajaan dan badan perundangan dalam merangka dan menguatkuasakan  undang-undang berkaitan dadah.

Mengenai keadaan Faiz akibat pandemik Covid-19, DPP Azreen berkata keadaannya tidak mewajarkan tindakannya dalam memilih untuk melibatkan diri dalam kesalahan berkaitan dadah kerana banyak lagi pekerjaan yang dia boleh lakukan.

Mahkamah memerintahkan Faiz menjalani hukuman itu mulai tarikh dia ditangkap pada 27 Jun 2020.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV