Wed, 4 Oct 2023

HEADLINES :
DBKK akan periksa saluran pembetung di Australia Place secara kawalan jauh
Published on: Thursday, November 24, 2022
By: Sidney Skinner
Text Size:

DBKK akan periksa saluran pembetung di Australia Place secara kawalan jauh
KAKITANGAN kejuruteraan dan IT berbincang dekat tandas awam di luar Jalan KK-Bypass, selepas percubaan menghantar kamera CCTV melalui saluran pembetung terpaksa dibatalkan pada Ogos.
DEWAN Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) bercadang untuk menentusahkan keadaan saluran pembetung untuk Australia Place di ibu negeri, dalam beberapa minggu akan datang, dengan membuat pemeriksaan secara kawalan jauh ke atas paip di bawah Jalan Dewan dan Jalan KK-Bypass.

Agensi itu mengesyaki saluran pembetung di bahagian Kota Kinabalu ini mungkin terjejas kerana menerima laporan beberapa kali mengenai masalah tandas di rumah kedai berhampiran pusat komuniti itu sejak pertengahan tahun.

Jurucakap DBKK berkata kamera litar tertutup (CCTV) akan dibawa melalui saluran pembetung utama.

PEKERJA kontraktor JPPS memasang salah satu pam baharu di stesen Australia Place.

“Usaha ini akan dilaksanakan bersama oleh Jabatan Kejuruteraan dan Teknologi Maklumat (IT) kami,” katanya.

“Kami berharap dengan cara ini dapat menentusahkan, jika ada, sama ada saluran paip bawah tanah atau saluran bersempadanan yang rosak.

Katanya, penggunaan alat boleh tenggelam itu disifatkan sebagai cara paling cekap kos untuk membuat pemeriksaan ini.

“Terdapat kabel elektrik dan saluran paip utama tertimbus di bawah jalan raya dan kami tidak mahu secara tidak sengaja mengganggu utiliti ini dengan mengorek paip pembetung secara sembarangan.

“Kami akan berdepan masalah besar jika kami menggali secara membabi buta, dengan kerja pembaikan tidak dapat dielakkan yang akhirnya satu pembaziran besar ke atas masa dan sumber kami.”

Dia berkata DBKK akan bekerjasama dengan Jabatan Perkhidmatan Pembetungan (JPPS) mengenai waktu pemeriksaan kawalan jauh itu.

“Kami meminta bantuan JPPS untuk menghidupkan pam vakumnya dengan lebih lama agar paras air efluen dalam saluran pembetung menurun secukupnya bagi membolehkan pengawasan CCTV dapat dijalankan.”

PAM lama, yang dilihat di sini, rosak dan lusuh selepas bertahun-tahun digunakan.

Katanya, paras air efluen yang tinggi di dalam paip menjejaskan niat DBKK untuk melakukan pemeriksaan awal tahun ini.

“Kamera CCTV itu sepatutnya dihantar melalui saluran paip pada awal Ogos tetapi tahap efluen yang tinggi menghalang perkara ini daripada dilakukan.

“Kakitangan Kejuruteraan dan IT kami kemudiannya mendapati bahawa kedua-dua pam yang sedia ada dan pam ganti di stesen pam JPPS di Australia Place rosak.”

Jurucakap JPPS berkata peranti ini tidak berfungsi pada hujung Julai lalu.

“Banyak komponen individu rosak dan lusuh secara beransur-ansur kerana pam itu kali pertama dipasang beberapa dekad yang lalu,” katanya.

Katanya, pam baharu berjaya dipasang di Australia Place pada 29 Oktober.

Kontraktor, yang dilantik untuk memasang peranti ini, terlewat sebulan bagi menyiapkan kerja ini disebabkan oleh masalah pada lekapan di premis itu, menurutnya.

“Tangga sedia ada terpaksa diganti kerana didapati sudah terhakis.

 

JURUTEKNIK DBKK memeriksa lurang pada bahu jalan di belakang Jalan Dewan.

“Pam hanya boleh diturunkan dengan selamat di dalam stesen apabila yang baharu dipasang.”

Setiap peranti ini mempunyai berat antara 900-1,000 kilogram, menurutnya.

“Satu pasukan pekerja kontraktor terpaksa turun pada kedalaman kira-kira 10 meter untuk memasang pam.”

Dia berkata pam di bawah bidang kuasa jabatan itu diselenggara setiap bulan.

Jurucakap itu berkata air efluen dari stesen pam sejauh Karamunsing dan Segama melalui Australia Place ke pepasangan jabatan itu di Jalan Mergastua di Likas.

Air kumbahan itu kemudiannya disalurkan ke kolam pengoksidaan di Inanam, menurutnya.

Kedua-dua agensi berkenaan mengulas maklum balas mengenai lurang melimpah berhampiran kedai dan restoran di rumah kedai di Jalan Dewan.

Ramai pemilik tidak berpuas hati dengan bau busuk yang sesekali dapat dihidu dari dalam premis mereka. Mereka mendakwa perkara ini sudah berlaku sejak Mei lepas. Yang lain sudah bosan mendengar kesulitan yang dihadapi pelanggan mereka untuk menggunakan tandas di unit mereka.

Jurucakap DBKK berkata agensi itu menyedari masalah kumbahan di bahagian ibu negeri itu.

“Juruteknik kami memeriksa lubang lurang di sekitar rumah kedai apabila perkara ini mula dibawa ke perhatian kami pada Mei,” katanya.

“Pekerja kontraktor cuba membuang secara manual bahan yang menyebabkan saluran pembetung tersumbat ketika itu.

“Apabila ia gagal untuk menyelesaikan masalah itu, mereka juga cuba menuang pelarut kimia ke dalam saluran paip dengan harapan dapat memecahkan halangan ini.”

Katanya, sebuah lori tangki penyapu air kemudiannya datang ke Jalan Dewan untuk memberikan sedikit kelegaan kepada penduduk untuk menangani sementara masalah kumbahan berkenaan.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement 


Berita Utama Hari Ini
Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV