HEADLINES :


ADVERTISEMENTSabah kutip RM1.79 bilion SST produk petroleum setakat 28 November
Published on: Wednesday, November 30, 2022
By: Anthea Peter
Text Size:

Sabah kutip RM1.79 bilion SST produk petroleum setakat 28 November
“Sarawak mendahului dari segi hiliran produk petroleum. Memandangkan hiliran tertakluk kepada cukai, mereka mengutip lebih banyak cukai jualan daripada Sabah,” jelas Masidi.
Kota Kinabalu: Kerajaan Negeri telah mengutip sejumlah RM1.79 bilion Cukai Jualan Negeri (SST) ke atas produk petroleum setakat 28 November lalu.

Menteri Kewangan Negeri II Datuk Seri Masidi Manjun berkata jumlah kutipan itu lebih tinggi daripada anggaran awal RM1.1 bilion.

Beliau menjelaskan bahawa unjuran awal dibuat apabila harga minyak antarabangsa ialah $53 USD setong.

“(Unjuran) berubah dari semasa ke semasa berikutan harga minyak yang turun naik. Kami membuat pelarasan memandangkan pasaran minyak dan gas sangat tidak menentu,” katanya ketika sesi soal jawab pada persidangan Dewan Undangan Negeri di sini, lalu.

Beliau menjawab soalan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Datuk Seri Yong Teck Lee yang bertanyakan berapakah jumlah hasil yang dikumpul Kerajaan Negeri daripada produk petroleum setakat ini.

Kepada soalan tambahan Adun Sindumin Datuk Dr Yusof Yacob, yang menunjukkan kutipan cukai jualan Sarawak yang lebih tinggi ke atas produk minyak dan gas, Masidi berkata ia adalah kerana Sarawak mempunyai lebih banyak aktiviti hiliran dalam sektor itu.

“Sarawak mendahului dari segi hiliran produk petroleum. Memandangkan hiliran tertakluk kepada cukai, mereka mengutip lebih banyak cukai jualan daripada Sabah,” jelas Masidi.

Isnin lepas, Perdana Menteri Sarawak Tan Sri Abang Johari Openg dilaporkan berkata Sarawak dijangka mengutip hasil sebanyak RM3.2 bilion daripada minyak mentah, gas asli cecair dan produk petroleum lain.

Masidi memberi jaminan bahawa Kerajaan Sabah akan melihat cara untuk mengembangkan sumber dan meningkatkan hasil cukai jualannya dalam sektor itu.

“Kami secara beransur-ansur mengembangkan asas hasil kami dalam produk petroleum, yang terbaru (langkah) kami telah mula mengutip cukai ke atas urea dan ammonia.

“Walaupun sumbangannya tidak seberapa setakat ini, kami berharap apabila industri ini berkembang kelak ia dapat menghasilkan cukai tambahan (hasil) kepada Negeri,” tambahnya.

SST dikenakan ke atas urea dan ammonia berkuat kuasa 1 Ogos tahun ini, yang dianggarkan menyumbang sejumlah RM46 juta kepada hasil negeri bagi 2022.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV