HEADLINES :
15,554 belia diambil bekerja
Published on: Wednesday, November 30, 2022
By: Ricardo Unto
Text Size:

15,554 belia diambil bekerja
Yakub berkata, kerajaan juga telah menyediakan platform Portal Kerja Sabah (JPSM) dan MyFutureJobs (Perkeso) sebagai platform pencarian pekerjaan.
Kota Kinabalu: Seramai 15,554 belia diambil bekerja melalui pelbagai program dan inisiatif Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (KSTI) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) sepanjang tahun ini.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Yakub Khan berkata Kementerian telah melaksanakan pelbagai pendekatan bagi mengurangkan masalah pengangguran dalam kalangan lepasan sekolah yang tidak berpeluang menyambung pelajaran.

“Antara pendekatan Kementerian adalah pelaksanaan Program Keusahawanan Bakat Sabah (Langkah) di bawah Jabatan Pembangunan Sumber Manusia (JPSM),” katanya menjawab soalan Adun Silam Dumi Pg Masdal, pada Selasa.

“Program Tiga Langkah yang disertai 60 lepasan sekolah dan belia telah dilaksanakan.

“Program ini bertujuan melahirkan usahawan belia yang boleh mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan baharu. Ini secara tidak langsung akan mengurangkan kebergantungan belia kepada pekerjaan kerajaan dan swasta.”

Menerusi program Pitchborneo, katanya, KSTI berjaya melahirkan 1,300 usahawan sehingga kini.

“112 daripada usahawan turut menerima sumbangan untuk membangunkan idea dan produk mereka (RM20,000 setiap syarikat),” katanya.

Selain itu, katanya, JPSM turut menawarkan 15 jenis TVET (pendidikan dan latihan teknikal dan vokasional) kepada lepasan sekolah. Kursus seumpamanya turut dikendalikan oleh pelbagai agensi lain seperti Mara dan Politeknik.

“Kementerian juga telah melaksanakan kursus latihan kemahiran jangka panjang bertujuan membantu golongan sasar iaitu belia, B40 dan pencari kerja.

“Seramai 90 peserta mendaftar dalam kursus Pemandu Penyelam, Rigging dan Slinging (lanjutan) dan Blaster Painter Tahap 1 dan 2 serta kursus perkapalan. Seramai 39 peserta kursus telah berjaya mendapat pekerjaan,” katanya.

Tambahnya, Kementerian juga telah melaksanakan Program Pembelajaran Penglibatan Hospitaliti (Bantuan) dengan rangkaian hotel lima bintang terpilih. Setakat ini, seramai 13 pelatih telah ditawarkan pekerjaan di Hotel Shangri La Rasa Ria, Tuaran.

“Kementerian turut mengadakan 11 siri Karnival Kerjaya bersama Perkeso di seluruh Sabah. Seramai 1,390 orang telah ditawarkan pekerjaan melalui program ini.

“Selain itu, JPSM telah mengadakan temu duga terbuka secara bersemuka di ibu pejabat JPSM, di sini. Sehingga kini, dua siri temu duga terbuka telah dilaksanakan dan 16 orang telah diambil bekerja.”

Beliau berkata, kerajaan juga telah menyediakan platform Portal Kerja Sabah (JPSM) dan MyFutureJobs (Perkeso) sebagai platform pencarian pekerjaan.

“Seramai 4,634 pencari kerja dan 170 majikan berdaftar di Portal Kerja Sabah. Manakala sebanyak 84,078 jawatan kosong telah diiklankan daripada 6,712 majikan menerusi portal MyFutureJobs.”

Kursus peningkatan kemahiran, katanya, turut ditawarkan oleh Pusat Latihan Kemahiran Sabah (SSTC). Seramai 533 peserta program ini telah mendapat pekerjaan.

Selain itu, SSTC telah melatih seramai 1,014 belia untuk program peningkatan kemahiran seperti pengurusan runcit, kimpalan, penyeliaan minyak sawit, teknologi dron, keusahawanan dan sebagainya.

Program kreatif digital turut dijalankan melalui Pusat Kreatif Ekonomi dan Inovasi Sabah (Scenic).

“Seramai 10 pelajar berjaya diserap ke beberapa syarikat animasi dan 11 orang dilatih untuk meningkatkan literasi digital dalam program Ratu Tech bersama Capital A Venture Berhad.

“Scenic bekerjasama dengan pelbagai agensi seperti Sosea, MyHarapan dan Yayasan Hasanah dalam meningkatkan ekosistem perusahaan sosial (SE),” katanya.

Kerajaan katanya juga menjalankan peningkatan kemahiran dan literasi ICT melalui Kolej AMC.

“Sebanyak 33,198 belia telah dilatih di kolej sepanjang tahun ini melalui 149 kursus.”

Yakub juga berkata, kursus kemahiran keusahawanan jangka pendek turut diadakan di semua DUN.

“Sebanyak 147 kursus telah dilaksanakan melibatkan 3,082 peserta,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV