HEADLINES :


ADVERTISEMENTCuri: Banduan dijel 12 bulan lagi
Published on: Wednesday, November 30, 2022
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Curi: Banduan dijel 12 bulan lagi
Sunil, yang tidak diwakili, memohon hukuman berjalan serentak dengan hukuman penjaranya sekarang dan berjanji tidak akan mengulangi kesalahan sama pada masa depan, sambil menambah dia mempunyai dua anak.
Kota Kinabalu: Seorang lelaki berusia 47 tahun yang sedang menjalani hukuman penjara atas kesalahan mencuri, pada Selasa dipenjara 12 bulan lagi dan didenda RM3,000 atau penjara empat bulan atas kesalahan serupa.

Mohd Sunil Talib, seorang juruelektrik, mengaku bersalah di hadapan Majistret Stephanie Sherron Abbie atas pertuduhan mencuri telefon bimbit, barang kemas emas bernilai RM1,500 dan wang tunai RM260 milik Olina @ Regina Pijin.

Sunil melakukan kesalahan itu bersama Mohd Ali Boy pada jam 2.30 petang 29 April 2021 di sebuah rumah di Jalan Bukit Vor, Putatan.

Pertuduhan mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun dan boleh didenda atau disebat, jika sabit kesalahan.

Sunil, yang tidak diwakili, memohon hukuman berjalan serentak dengan hukuman penjaranya sekarang dan berjanji tidak akan mengulangi kesalahan sama pada masa depan, sambil menambah dia mempunyai dua anak.

Majistret memerintahkan Sunil menjalani hukuman penjara itu berturut-turut dengan hukumannya yang lain.

Sunil pada 8 Jun tahun ini dipenjara selama 48 bulan dan didenda RM12,000 atas enam pertuduhan mencuri.

Dia dijatuhi hukuman penjara lapan bulan, yang diperintahkan berjalan berturut-turut dan diperintahkan membayar denda RM2,000 atau dua bulan penjara bagi setiap pertuduhan.

Dalam kes lain, seorang lelaki yang bekerja sendiri didakwa menyerang anak lelaki tirinya.

Rashid Hasim mengaku tidak bersalah dengan sengaja menyebabkan kecederaan terhadap mangsa berusia 14 tahun pada jam 10.15 malam 16 Okt tahun ini di Kg Bakau, Likas.

Rashid, yang tidak diwakili, mendakwa dia tidak memukul budak itu.

Pertuduhan mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan itu membawa hukuman penjara sehingga setahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Pihak pendakwaan dalam memohon tarikh pengurusan kes, mencadangkan ikat jamin tidak diberikan kerana tertuduh tidak mempunyai dokumen.

Stephanie menetapkan 13 Dis untuk sebutan semula dan mengarahkan Rashid ditahan reman lanjut.

Dalam kes lain, empat orang dijatuhi hukuman kerana memiliki syabu.

Zailawati Awang, Dexter Tomboc, Azenol Sardy dan Raimie Tarala mengaku secara berasingan memiliki syabu dengan berat antara 0.11 gram dan 0.01 gram di lokasi berbeza di Putatan, Manggatal dan Inanam antara 21 Julai dan 5 Okt tahun ini.

Zailawati dan Dexter masing-masing dijatuhi hukuman penjara sembilan bulan manakala Azenol dan Raimie dipenjara lapan bulan.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang memperuntukkan hukuman denda sehingga RM100,000 atau penjara sehingga lima tahun, atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Inspektor Suzie @ Stephanie Kupit.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement 
A dream still worth pursuing
January 30, 2023Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV