HEADLINES :
Usaha capai kebersihan tandas terbaik di Kota Kinabalu
Published on: Friday, December 02, 2022
By: Sidney Skinner
Text Size:

Usaha capai kebersihan tandas terbaik di Kota Kinabalu
PETUGAS pengemasan di pusat beli-belah KK ini mengelap lantai sementara pemeriksa meneliti helaian skor untuk kebersihan kemudahan ini.
Penekanan yang lebih besar diberikan kepada kebersihan tandas di pusat beli-belah di sekitar Kota Kinabalu sementara Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) berusaha untuk mendapatkan kerjasama syarikat pengurusan (MC) pusat-pusat ini untuk menyediakan kemudahan sanitasi yang bertaraf empat bintang atau lebih baik kepada pembeli-belah.

Agensi itu telah mengguna pakai sistem “Star Rating (SR)” Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan Persekutuan apabila menilai kebersihan tandas di tempat awam dalam kawasan penarafannya.

STAF DBKK memberi petunjuk kepada dua atendan ini bagaimana untuk menambah baik keadaan tandas-tandas ini.

Pemilik premis diberikan markah apabila memenuhi kriteria yang ditetapkan dalam enam kategori berasingan sebagai sebahagian daripada helaian skor SR.

Di bawah sistem SR, gred lima bintang - antara 91-100 peratus daripada jumlah markah - menunjukkan bahawa tandas “amat bersih”, manakala sifar bintang - 50 peratus atau ke bawah - menunjukkan bahawa kemudahan ini “kotor”.

Seorang jurucakap Jabatan Kesihatan Persekitaran DBKK berharap MC pusat beli-belah akan, sekurang-kurangnya, secara konsisten mencapai 81-90 peratus daripada markah itu.

“Ini akan membolehkan mereka mencapai ‘empat bintang’ yang menunjukkan tandas mereka ‘bersih’,” katanya.

“Kementerian sebelum ini menyasarkan tandas-tandas di seluruh negara mencapai gred ‘tiga bintang’ tetapi mereka kemudian menaikkan sasaran kepada ‘empat bintang’ tahun ini.”

LAPAN tandas OKU, seperti tandas ini, turut diperiksa dalam audit itu.

Selain mengikut arahan Kementerian, beliau berkata DBKK mahu mengambil pendekatan lebih holistik dalam hal penyelenggaraan kemudahan sanitasi di pusat beli-belah.

“Sebagai sebahagian daripada inisiatif ‘Healthy KK’ kami, kami akan melibatkan lebih banyak sektor masyarakat dalam isu ini.”

Jurucakap itu berkata agensi itu baru-baru ini mengaudit tandas-tandas di beberapa pusat beli-belah dalam kawasan penarafannya, untuk menekankan pandangan serius yang diambilnya mengenai penyelenggaraan kemudahan ini dengan betul.

“Audit itu bertujuan untuk memberi perhatian kepada MC tentang keperluan memastikan tandas di premis mereka bersih, selamat dan selesa untuk digunakan oleh orang ramai pada setiap masa.”

Bahagian Pengurusan Tandas Awam agensi itu memeriksa 84 kubikel tandas berasingan - termasuk 36 untuk lelaki, 40 untuk wanita dan lapan untuk orang kurang upaya (OKU) - sebagai sebahagian daripada tatacara yang berakhir pada Rabu, menurutnya.

Dalam tempoh tiga minggu, katanya, sepasukan lima orang bersama Bahagian itu pergi ke lima pusat beli-belah di Daerah Pusat Perniagaan Bandaraya dan masing-masing satu di Kepayan, Manggatal dan Telipok.

“Tiga daripada premis ini memperoleh gred ‘lima bintang’ dan tiga lagi diberi gred ‘empat bintang’.

“Dua menerima gred ‘tiga bintang’.”

STAF agensi (kiri) memberi taklimat kepada wakil MC bagi salah satu pusat beli-belah mengenai pemerhatiannya terhadap tandas-tandas di premis itu.

Jurucakap itu berkata pemeriksa kesihatan DBKK bercakap dengan penjaga tandas dan kakitangan MC, memberikan mereka petunjuk tentang cara mereka boleh meningkatkan kebersihan kemudahan sanitasi di hartanah masing-masing.

Dia berkata atendan digalakkan untuk lebih aktif dalam menyelenggara tandas di bawah jagaan mereka.

“Kami menyeru mereka supaya lebih bersungguh-sungguh dalam memastikan lantai - di dalam dan di luar kubikel - kering sepanjang hari serta memastikan mangkuk tandas disiram dengan betul dan tidak dibiarkan dalam keadaan yang akan membuatkan pengguna seterusnya berasa jijik.

“Mereka yang ditugaskan untuk mengutip bayaran daripada pembeli diberitahu supaya tidak hanya duduk di belakang meja di luar tandas untuk mengutip bayaran.”

Dia berkata MC, sebaliknya, digesa memastikan terdapat atendan mencukupi untuk menjaga semua kubikel tandas di pusat beli-belah mereka.

“Sekiranya mereka mempunyai lebih daripada lima bilik di mana-mana satu bahagian, lebih elok tugaskan sekurang-kurangnya dua kakitangan untuk menjaga tandas ini.”

Jurucakap itu berkata notis akan dikeluarkan kepada firma yang menerima gred tiga bintang.

“Mereka akan diberi tempoh ihsan untuk cuba memperbaiki keadaan tandas di pusat beli-belah mereka.

“Pemeriksaan susulan akan dilakukan selepas ini. Sekiranya kami mendapati bahawa nasihat kami tidak dipatuhi, maka tindakan selanjutnya akan diambil.”

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV