HEADLINES :
Pengurus pemberi pinjaman wang didakwa edar lebih 1kg syabu
Published on: Saturday, January 28, 2023
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Pengurus pemberi pinjaman wang didakwa edar lebih 1kg syabu
Sarina Pallal mengaku bersalah mempunyai wang itu, yang dia gagal memberikan penjelasan memuaskan tentang cara dia memperolehinya, dalam akaun BSN miliknya pada 22 Julai tahun lalu.
Kota Kinabalu: Seorang pengurus pemberi pinjaman wang didakwa di Mahkamah Majistret di sini, Khamis, atas pertuduhan mengedar 1,034.23 gram syabu.

Seow Koon Poh, 29, didakwa melakukan kesalahan itu pada jam 10.40 malam 12 Jan tahun ini di tepi jalan Lorong Beruang 1, Luyang.

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan daripada Seow, yang hadir di hadapan Majistret Lovely Natasha Charles selepas pertuduhan dibacakan kepadanya.

Pertuduhan mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 itu membawa hukuman sama ada hukuman mati, atau penjara seumur hidup dan sekurang-kurangnya 15 sebatan, jika sabit kesalahan.

Pihak pendakwaan memohon tarikh sebutan baharu sementara menunggu laporan ahli kimia dan membantah ikat jamin untuk Seow kerana pertuduhan terhadapnya tidak mempunyai peruntukan untuk jaminan. Lovely menetapkan 23 Feb untuk sebutan dan memerintahkan Seow ditahan reman lanjut.

Seow tidak diwakili.

Dalam kes lain, seorang wanita, yang secara penipuan mempunyai RM3,896 di dalam akaun banknya, didenda RM100 atau penjara dua minggu.

Sarina Pallal mengaku bersalah mempunyai wang itu, yang dia gagal memberikan penjelasan memuaskan tentang cara dia memperolehinya, dalam akaun BSN miliknya pada 22 Julai tahun lalu.

Kesalahan di bawah Seksyen 22A (1) Ordinan Kesalahan-Kesalahan Kecil itu memperuntukkan hukuman denda sehingga RM100 atau penjara sehingga tiga bulan, atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Sarina, yang tidak diwakili, memohon hukuman ringan dengan mengatakan dia tidak bekerja.

Pegawai pendakwa Inspektor Kelvan Elson Maik memohon hukuman setimpal dan memberitahu mahkamah bahawa Sarina memegang MyPR dan memohon dia dirujuk ke Jabatan Imigresen.

Mahkamah membenarkan permohonan pihak pendakwaan untuk tindakan selanjutnya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV