HEADLINES :


ADVERTISEMENTPenolakan mahkamah perlembagaan Sepanyol terhadap rayuan ‘waris Sultan Sulu’. Bukti dakwaan tidak berasas: KM
Published on: Saturday, February 04, 2023
By: Jeremy S Zabala
Text Size:

Penolakan mahkamah perlembagaan Sepanyol terhadap rayuan ‘waris Sultan Sulu’. Bukti dakwaan tidak berasas: KM
Hajiji (ketiga dari kiri) menyampaikan replika kunci Toyota Hilux kepada Ketua Pembangunan Masyarakat Sulaman, Murnih Lamsari.
Kota Kinabalu: Penolakan mahkamah perlembagaan Sepanyol terhadap rayuan kumpulan yang mendakwa sebagai ‘waris Sultan Sulu’ bukan sahaja melegakan rakyat Sabah tetapi juga membuktikan dakwaan sedemikian adalah tidak berasas, kata Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor.

“Kita berasa lega kerana tuntutan (yang dibuat oleh kumpulan itu) telah ditolak oleh pihak berkaitan di Sepanyol dan juga di Perancis.

“Jadi ini membuktikan bahawa dakwaan itu tidak berasas dan (penolakan) ini telah membuatkan rakyat Sabah selesa dan juga Kerajaan Negeri kita,” katanya selepas majlis penyerahan kenderaan rasmi kepada 21 Unit Pemimpin Pembangunan Masyarakat (UPPM) di Menara Kinabalu, di sini, Jumaat.

Beliau berkata, situasi dan keputusan semasa membuktikan jabatan atau kementerian berkenaan menjalankan tanggungjawab mereka dalam memastikan kedaulatan Malaysia khususnya Sabah dikekalkan dan terpelihara.

“Sudah tentu kita telah menyerahkan (isu ini) kepada Kementerian Luar dan juga menteri yang bertanggungjawab, Menteri Undang-undang dan Pembaharuan Institusi Azalina Othman, untuk menyelesaikan isu ini dengan baik,” tambahnya.

Khamis lepas, dilaporkan bahawa mahkamah perlembagaan Sepanyol telah menolak rayuan yang dibuat oleh kumpulan yang mendakwa sebagai waris Sultan Sulu terakhir yang meminta pampasan daripada Kerajaan Persekutuan berhubung penyerahan Sabah.

Susulan keputusan itu, Azalina berkata kesan daripada keputusan mahkamah itu ialah ia mengesahkan pembatalan Penimbangtara Gonzalo Stampa – yang memutuskan bahawa Malaysia telah melanggar perjanjian 1878 antara kerajaan Sulu di Filipina dan wakil Syarikat Borneo Utara British yang menggunakan untuk mentadbir Sabah.

Beliau berkata keputusan yang dibuat itu bukan sahaja mengesahkan kedudukan Malaysia tetapi juga kedudukan undang-undang negara yang telah ditegaskan sejak pertikaian itu bermula.

Pada Februari 2022, mahkamah timbang tara Perancis telah mengarahkan kerajaan persekutuan membayar AS$14.92 bilion (RM62.59 bilion) kepada keturunan sultan terakhir Sulu.

Sementara itu, Hajiji berkata pemberian atau sumbangan kenderaan kepada UPPM adalah tepat kerana ia akan meningkatkan kerja-kerja yang dijalankan oleh ketua masyarakat masing-masing dalam memainkan peranan mereka untuk berkhidmat kepada masyarakat setempat.

Beliau berkata kenderaan itu bukan akan meningkatkan lawatan kerja tetapi juga memastikan pelaksanaan kerja di pelbagai kawasan di negeri ini dijalankan dengan lancar.

“Saya berharap dengan adanya kenderaan rasmi ini, pimpinan serta pegawai UPPM masing-masing dapat menjalankan tugas dan tanggungjawab dengan lebih lancar dan cekap seperti yang telah diamanahkan,” katanya.

Terdahulu, 21 pejabat UPPM dari Sulaman, Petagas, Tanjung Keramat, Segama, Gum-Gum, Bongawan, Tanjung Kapor, Kadamaian, Tamparuli, Inanam, Likas, Luyang, Tanjung Aru, Moyog, Membakut, Kundasang, Melalap, Sekong, Karamunting, Sulabayan dan Merotai menerima kenderaan rasmi.

Tujuh kenderaan turut disediakan kepada tujuh pejabat UPPM dari Karanaan, Kiulu, Tambunan, Sindumin, Lumadan, Nabawan dan Labuk pada 25 Oktober 2022.

Beliau juga berkata penyampaian kenderaan rasmi ini akan melibatkan setiap pejabat UPPM dengan jumlah 73 kawasan bagi ketua dan pegawai masyarakat masing-masing di kawasan luar bandar dan bandar di Sabah.

Turut hadir ialah Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Negeri, Datuk Mohd Arifin Mohd Arif; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Sr Haji Safar Untong; Setiausaha Tetap Kementerian Kewangan Negeri, Datuk Mohd Sofian Alfian Nair; Pengarah Yayasan Sabah, Datuk Ghulamhaidar Khan Bahadar dan Pengarah UPPM Negeri, Datuk Awang Kadin Tang, antara lain.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV