HEADLINES :
Pengedar lebih 1.7kg syabu dihukum mati
Published on: Tuesday, February 07, 2023
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Pengedar lebih 1.7kg syabu dihukum mati
Ang pada 20 Jan 2020 meminta dibicarakan atas pertuduhan mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya itu.
Kota Kinabalu: Seorang lelaki berusia 39 tahun dijatuhkan hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi di sini kerana mengedar 1,746.8 gram syabu lima tahun lalu.

Ang Eng Khong didapati bersalah melakukan kesalahan itu pada jam 4.30 petang 31 Okt 2018, di Taman Awam Teluk Likas, di sini.

Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Amelati Parnell dalam mensabitkan kesalahan Ang, memutuskan bahawa mahkamah mendapati pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan kesnya di luar keraguan munasabah.

Ang adalah saksi pembelaan tunggal dan memberikan keterangannya secara bersumpah.

Pihak pendakwaan telah memanggil sembilan saksi untuk memberi keterangan di peringkat pendakwaan.

Ang pada 20 Jan 2020 meminta dibicarakan atas pertuduhan mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya itu.

Pertuduhan itu membawa hukuman mati atau penjara seumur hidup dan sekurang-kurangnya 15 sebatan jika tidak dijatuhkan hukuman mati, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Azreen Yas Mohamad Ramli, manakala Ang diwakili peguam Luke Ressa Balang dan Dominic Chew.

Dalam kes lain yang serupa, seorang lelaki berusia 29 tahun yang didakwa mengedar 2,129.1 gram syabu akan mengetahui nasibnya pada 10 Mei.

Amelati menetapkan tarikh keputusan itu apabila Anthony Chan Wei Onn menutup pembelaannya selepas memberi keterangan sebagai saksi pembelaan tunggal. Chan, seorang pembaik pendingin hawa, memberikan keterangan bersumpah.

Dia didakwa mengedar dadah itu pada jam 6.20 petang 12 Julai 2019 di premis J&T Express di tingkat bawah, Kolam Plaza Fasa 1, Jalan Lintas.

Chan pada 20 Jan 2020 meminta dibicarakan terhadap pertuduhan itu.

Dia diperintah reman lanjut sementara menunggu tarikh keputusan itu kerana pertuduhan terhadapnya tidak mempunyai peruntukan jaminan.

Pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya Tengku Najiha Tengku Zahari dari Jabatan Kastam, manakala Chan diwakili peguam Kimberly Ye dan Chen Wen Jye.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV