HEADLINES :
Menempatkan kanak-kanak jalanan di PPS. Percepat tindakan: Chan
Published on: Wednesday, February 08, 2023
Text Size:

Menempatkan kanak-kanak jalanan di PPS. Percepat tindakan: Chan
“Namun, sudah seminggu berlalu dan kanak-kanak jalanan itu terus dilihat mengemis di jalan raya yang sibuk di pusat bandar Kota Kinabalu, mengetuk cermin kereta dan menakutkan pengguna jalan raya tanpa mengambil kira keselamatan diri mereka sendiri," kata Chan.
Kota Kinabalu: Ahli Parlimen Chan Foong Hin menggesa tindakan dipercepatkan untuk menempatkan kanak-kanak jalanan di pusat perlindungan sementara yang ditubuhkan oleh Kerajaan kerana ia akan menjejaskan keyakinan orang ramai terhadap Kerajaan Perpaduan Sabah.

Beliau berkata Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri Sabah Datuk Abidin Madingkir, Menteri yang bertanggungjawab di Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK), telah mengumumkan pada 31 Januari bahawa pusat perlindungan kanak-kanak jalanan sedia beroperasi di sini.

“Namun, sudah seminggu berlalu dan kanak-kanak jalanan itu terus dilihat mengemis di jalan raya yang sibuk di pusat bandar Kota Kinabalu, mengetuk cermin kereta dan menakutkan pengguna jalan raya tanpa mengambil kira keselamatan diri mereka sendiri.

“Walaupun sibuk dengan kerja di Putrajaya, saya mengambil cuti untuk membuat susulan isu itu dengan DBKK, polis dan Datuk Abidin. Datuk Abidin memaklumkan kepada saya bahawa perkara itu adalah di bawah bidang kuasa Datuk James Ratib, Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah yang baharu.

“Saya kemudian menghubungi Datuk James yang memaklumkan mereka sedang mengambil tindakan untuk membuat perolehan makanan untuk kanak-kanak jalanan ini agar mereka boleh dibawa masuk ke pusat perlindungan tidak lama lagi,” katanya dalam satu kenyataan Selasa.

Ahad lepas, James dilaporkan sebagai berkata bahawa pusat perlindungan sementara (PPS) dan bajet telah disediakan untuk menempatkan lokasi kanak-kanak jalanan di Tawau, Sandakan dan di sini.

James berkata jumlah orang yang diselamatkan di Kota Kinabalu seperti yang direkodkan oleh Jabatan Perkhidmatan Kebajikan Masyarakat (JPKA) Sabah adalah seramai 165 orang, sambil menambah jumlah itu bagaimanapun boleh mencecah ribuan untuk seluruh negeri.

“Kami menyelamatkan mereka untuk ditempatkan di pusat perlindungan dan diberi bimbingan dalam tempoh tiga bulan dan selepas itu mereka mungkin dihantar ke lokasi di mana mereka boleh hidup berdikari,” katanya.

James menegaskan bahawa golongan itu tidak diberi diberi apa-apa keistimewaan, sebaliknya mereka diambil untuk diberi bimbingan tentang kemahiran hidup bermasyarakat agar mereka boleh berdikari.

Ramai daripada kanak-kanak ini mengemis di jalanan di pusat bandar dan senario itu tidak menarik untuk pelancongan.

“Jika tidak ditangani, ia bukan sahaja merosakkan pelancongan malah menyebabkan kejadian tidak diingini. Mereka tidak mempunyai keistimewaan. Kami tidak memberi (keistimewaan kepada mereka). Kami hanya membimbing mereka,” kata James.

Beliau juga yakin Unit Kepimpinan Agenda Bumiputera (Teraju) tidak mempunyai masalah untuk memberi kerjasama dalam usaha negeri itu menyelesaikan isu di Sabah memandangkan badan itu berada di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan mempunyai geran.

“Geran TERAJU ini untuk semua (Bumiputera). Sesiapa sahaja boleh memohon. Memandangkan  orang-orang ini (Palauh) datang ke negara kita, adalah menjadi tanggungjawab kita untuk menyelesaikan isu-isu yang berbangkit. Jika ia semakin berleluasa dan jika kita tidak menanganinya, sudah tentu ia akan mendatangkan masalah kepada negeri dan rakyat Sabah. Jadi, kita perlu menangani isu ini,” kata James. 

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV