Tue, 30 May 2023

HEADLINES :


ADVERTISEMENTAntara cara untuk menangani masalah kekurangan buruh di negeri ini: Jeffrey. ‘Kembalikan Jabatan Buruh Sabah’
Published on: Wednesday, March 22, 2023
By: Sherell Jeffrey
Text Size:

Antara cara untuk menangani masalah kekurangan buruh di negeri ini: Jeffrey. ‘Kembalikan Jabatan Buruh Sabah’
Jeffrey berkata beliau diberitahu, berdasarkan kajian Persatuan Penanam Malaysia Timur, kekurangan tenaga kerja telah menyebabkan kerugian kepada industri kelapa sawit akibat buah-buahan yang tidak dituai.
Kota Kinabalu: Jabatan Buruh Sabah perlu dikembalikan untuk mentadbir dan melaksanakan Ordinan Buruh Sabah sebagai salah satu cara untuk menangani masalah kekurangan buruh di negeri ini.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Dr Jeffrey G Kitingan berkata semasa penglibatan pelbagai pihak berkepentingan oleh Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing dan Migran Tanpa Dokumen, salah satu punca kekurangan buruh di Sabah adalah proses kelulusan yang dilakukan pihak berkuasa Persekutuan dari Putrajaya. Jeffrey berkata beliau diberitahu, berdasarkan kajian Persatuan Penanam Malaysia Timur, kekurangan tenaga kerja telah menyebabkan kerugian kepada industri kelapa sawit akibat buah-buahan yang tidak dituai.

“Ini seterusnya menyebabkan Kerajaan kehilangan kira-kira RM400 juta hingga RM500 juta setahun daripada levi buah kelapa sawit,” kata Jeffrey, yang juga Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan, semasa ucaptama di forum mengenai Kekurangan Buruh di Sabah: Isu Pekerja Asing, anjuran Institut Kajian Pembangunan, di sini, Selasa.

“Saya merasakan adalah wajar untuk mengembalikan semula Jabatan Buruh Sabah untuk mentadbir dan melaksanakan Ordinan Buruh Sabah.

“Jabatan ini dijangka akan menggantikan Jabatan Tenaga Kerja Negeri Sabah sekarang yang berada di bawah bidang kuasa Kerajaan Persekutuan,” katanya.

Beliau berkata langkah itu dijangka akan menjadikan proses kelulusan pekerja asing menjadi lebih cekap dengan pemahaman lebih baik mengenai keadaan setempat oleh Jabatan tempatan.

“Secara kebetulan, untuk menjadikan industri kelapa sawit diurus dan ditadbir dengan lebih baik, Kerajaan Negeri sedang dalam proses menubuhkan Lembaga Industri Kelapa Sawit Sabah (Sopia) bagi menggantikan cabang Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) di Sabah,” katanya. Terdahulu dalam ucapannya, Jeffrey berkata Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Per Kapita Sabah kini adalah kira-kira RM29,960 iaitu lebih sedikit daripada separuh KDNK negara sebanyak RM47,439 dan jauh di belakang KDNK teratas sebanyak RM111,292 di Kuala Lumpur.

“Kita mempunyai rekod memalukan mempunyai lapan daripada 10 daerah termiskin di Malaysia walaupun kita kaya dengan minyak dan gas serta banyak sumber asli lain.

“Untuk mencapai KDNK negara, ekonomi Sabah perlu berkembang sebanyak RM69.912 bilion berdasarkan populasi empat juta,” katanya.

Beliau berkata Sabah menghadapi kekurangan buruh yang serius terutamanya dalam sektor pertanian, kelapa sawit dan pembinaan.

“Untuk mencapai dan mengekalkan pertumbuhan ekonomi kita, Sabah memerlukan lebih daripada pemenuhan Matlamat Pembangunan Mampan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Nombor 8, iaitu untuk menggalakkan pertumbuhan ekonomi yang inklusif dan mampan, pekerjaan dan kerja yang layak untuk semua.

“Bukan sahaja kita perlu menyelesaikan kekurangan tenaga kerja tetapi kita perlu membangunkan modal insan kita mengikut piawaian antarabangsa dengan kemahiran yang diperlukan, teknologi dan minda inovatif,” katanya.

Beliau berkata Sabah serius untuk menangani masalah kekurangan buruh dan pembangunan modal insan adalah salah satu pemboleh fokus Pelan Pembangunan Sabah Maju Jaya 1.0 (2021 – 2025).

“Yakinlah, Kerajaan Negeri tidak akan membiarkan pertumbuhan ekonomi kita terkekang atau terbantut dengan kekurangan tenaga kerja, sama ada dari segi kualiti atau kuantiti.

“Kami menyedari perkembangan yang berlaku dan sedang dirancang di dalam dan sekitar wilayah ini.

“Kami sedang berusaha ke hadapan untuk pasaran tenaga buruh di Sabah untuk membantu perladangan dan industri kami serta mengembangkan ekonomi kami.

“Kami juga sedang mengusahakan sumber pendapatan baharu seperti pemuliharaan alam semula jadi dan kredit karbon, untuk memacu ekonomi kami lebih jauh,” katanya.

“Ini adalah penting kerana kita mesti mengambil kira persekitaran pasaran buruh di Sabah untuk memahami kekuatan dan kelemahan kita,” tambahnya.

Dalam ucapan penutup beliau berkata: “Kita hanya boleh menempa masa depan kita jika kita merebut peluang dan berani dalam pendekatan kita untuk menyelesaikan masalah kita sendiri.”

“Kami tidak boleh mengharapkan orang luar untuk membantu menyelesaikan masalah kita,” katanya merujuk kepada mereka di Persekutuan.

Beliau berkata sejak beberapa tahun kebelakangan ini, beliau telah melihat peningkatan sentimen dalam kalangan rakyat di Sabah untuk tampil ke hadapan dan membela pembangunan dan masa depan Sabah serta membentuk nasibnya sendiri.

“Ia menggalakkan dan saya melihat Sabah dibangunkan dalam masa terdekat dan mengembangkan potensi sebenar, mengikut cara Sabah sendiri,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV