Tue, 30 May 2023

HEADLINES :


ADVERTISEMENTPelacur Thailand dipenjara, didenda
Published on: Wednesday, March 22, 2023
By: Jo Ann Mool
Text Size:

Pelacur Thailand dipenjara, didenda
Miss juga didapati menerima bayaran RM280 untuk perkhidmatan seks, mahkamah diberitahu.
Kota Kinabalu: Seorang wanita warga Thailand berusia 34 tahun dijatuhi hukuman penjara lima hari dan denda RM1,500 atau empat bulan penjara pada Selasa kerana melacurkan diri.

Miss Ratree Bunkham mengaku bersalah di hadapan Majistret Lovely Natasha Charles melakukan kesalahan itu di sebuah bilik hotel di Penampang pada 4.30 petang 14 Mac tahun ini.

Pertuduhan mengikut Seksyen 372B Kanun Keseksaan itu membawa hukuman penjara sehingga setahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Inspektor Kelvan Elson Maik yang menjalankan pendakwaan, memberitahu mahkamah bahawa Miss telah ditangkap oleh polis, yang menyerbu bilik itu menemui tertuduh di dalamnya bersama seorang pelanggan lelaki berbogel.

Selepas pemeriksaan di bilik itu, polis merampas beberapa barangan bernilai RM480 termasuk tunai daripada Miss.

Siasatan lanjut mendapati Miss terlibat dalam kegiatan pelacuran sejak Februari tahun ini sehingga dia ditahan.

Miss juga didapati menerima bayaran RM280 untuk perkhidmatan seks, mahkamah diberitahu.

Peguam Luke Ressa Balang yang mewakili Miss, memohon denda ringan atas sebab tertuduh insaf, menambah dia memasuki negeri ini pada 17 Feb dan masih dibenarkan tinggal di negeri ini selama 90 hari sehingga 17 Mei.

Luke memberitahu mahkamah bahawa Miss akan terus pulang ke negaranya selepas membayar denda.

Pihak pendakwaan memohon hukuman setimpal. Mahkamah memerintahkan Miss menjalani hukuman itu dari tarikh dia ditangkap.

Sementara itu, seorang wanita Filipina hamil berusia 26 tahun, yang menggunakan MyKad rakannya sebagai dokumen pengenalan diri di wad bersalin sebuah hospital di sini, dipenjara 14 hari.

Pelayan Nursita Nulhasan mengaku mempunyai MyKad milik Laira Adika bernombor siri 990513-125788 di tempat tersebut di Hospital Wanita dan Kanak-Kanak, Likas pada jam 4.15 petang, 11 Mac tahun ini.

Pertuduhan mengikut Seksyen 25(1)(o) Peraturan Pendaftaran Negara 1990 (Pindaan 2007), memperuntukkan hukuman penjara sehingga tiga tahun atau denda, jika sabit kesalahan.

Mahkamah mendengar daripada pendakwaan bahawa Nursita telah ditahan selepas pengadu di wad mendapati gambar dalam MyKad tidak padan dengan wajah Nursita.

Ketika ditanya, Nursita mengakui dia menggunakan MyKad rakannya dan nama sebenarnya Nursita.

Nursita, yang tidak diwakili peguam, memohon hukuman ringan dengan mengatakan dia dilahirkan di Filipina dan telah berada di negeri ini selama enam bulan, menambah dia tidak mempunyai dokumen pengenalan lain dan hanya menggunakan dokumen tersebut di hospital tersebut.

Nursita juga berkata dia sedang hamil lapan bulan dengan anak pertama dan bakal menjadi ibu tunggal, serta hanya mempunyai seorang kakak angkat di sini.

Pihak pendakwaan dalam memohon hukuman setimpal memberitahu mahkamah bahawa Nursita sebelum ini dijatuhi hukuman penjara 14 hari dari tarikh dia ditangkap oleh Mahkamah Sesyen kerana tinggal di negeri itu secara haram. Majistret memerintahkan Nursita menjalani hukuman itu dari tarikh dia ditangkap dan mengarahkannya dirujuk ke jabatan Imigresen selepas itu.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV