Tue, 30 May 2023

HEADLINES :


ADVERTISEMENTSabah perlu satu lagi lapangan terbang antarabangsa: Jeffrey
Published on: Thursday, March 23, 2023
Text Size:

Sabah perlu satu lagi lapangan terbang antarabangsa: Jeffrey
Dr Jeffrey, yang juga Ahli Parlimen Keningau, berkata demikian dalam perbahasan bajet peringkat Kementerian di Dewan Rakyat pada Rabu.
Kuala Lumpur: Terdapat keperluan untuk mewujudkan satu lagi lapangan terbang antarabangsa di Sabah selain Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) yang kini merupakan lapangan terbang kedua paling sibuk di Malaysia.

Ketika membuat gesaan itu, Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan berkata lapangan terbang antarabangsa kedua diperlukan untuk menampung jumlah ketibaan pelancong antarabangsa yang tinggi ke Sabah melalui KKIA.

“Saya juga ingin bertanya, apakah rancangan strategik Kementerian Pengangkutan untuk menambah baik dan menaik taraf lapangan terbang Sandakan dan Tawau kepada lapangan terbang antarabangsa?” katanya.

Dr Jeffrey, yang juga Ahli Parlimen Keningau, berkata demikian dalam perbahasan bajet peringkat Kementerian di Dewan Rakyat pada Rabu.

Terdahulu, Dr Jeffrey yang juga Menteri Pertanian dan Perikanan meminta Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri mengadakan pameran pelaburan dan promosi perdagangan secara besar-besaran di Kota Kinabalu. Dr Jeffrey memaklumkan Sabah kini menerima banyak cadangan pelaburan dari China, Korea Selatan, Taiwan dan Jepun.

“Promosi pelaburan dibuat supaya bakal pelabur dapat melihat situasi pelaburan di Sabah secara ‘secara langsung’ bagi membantu mereka membuat keputusan pelaburan,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV