Tue, 30 May 2023

HEADLINES :


ADVERTISEMENT



Malaysia Airport Holdings Berhad pasang 47 penyejuk di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu
Published on: Monday, March 27, 2023
Text Size:

Malaysia Airport Holdings Berhad pasang 47 penyejuk di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu
“Adalah penting untuk mengekalkan perkhidmatan lapangan terbang kita dengan betul untuk memberikan tanggapan pertama yang baik tentang Kota Kinabalu kepada pengembara,” Chan berkata.
Kota Kinabalu: Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) memasang 47 penyejuk di sekitar Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) sebagai langkah penyejukan sementara selepas penyejuk ketiganya rosak minggu lalu.

Dalam lawatan pada Ahad, Ahli Parlimen Kota Kinabalu Chan Foong Hin berkata sejak tahun lepas, KKIA ditetapkan pada suhu selesa dengan dua penyejuk berfungsi.

“Namun, memandangkan salah satu daripada dua penyejuk yang ada telah rosak, seluruh lapangan terbang semakin panas.

“Dijangka kerja-kerja pembaikan penyejuk itu akan siap minggu depan mengikut maklumat yang dikongsi Pengurus Kanan KKIA Jeffrey Ramli.

“Walaupun hal ehwal lapangan terbang bukan di bawah portfolio pertanian saya, namun saya amat prihatin dengan keadaan lapangan terbang yang terletak bersebelahan kawasan pilihan raya saya,” kata Chan yang juga Timbalan Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan dalam catatan Facebook pada Ahad.

Beliau berkata semasa pandemik, dua penyejuk itu sudah mencukupi berikutan kadar penumpang yang rendah menyebabkan kerja-kerja pembaikan melibatkan pembelian alat ganti terpaksa ditangguhkan.

“Saya amat berharap kejadian sebegini tidak berulang selepas pembaikan keempat-empat penyejuk.

“Adalah penting untuk mengekalkan perkhidmatan lapangan terbang kita dengan betul untuk memberikan tanggapan pertama yang baik tentang Kota Kinabalu kepada pengembara,” katanya.

Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri menyasarkan 2.2 juta pengunjung tahun ini manakala Sabah merekodkan 4.25 juta pelancong sebelum wabak.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.



ADVERTISEMENT


Advertisement 







Berita Popular


Follow Us  




Follow us on            

Daily Express TV