Sun, 19 May 2024

HEADLINES :


Kawalan buruh Semenanjung sebabkan Sabah rugi RM500 juta
Published on: Thursday, March 30, 2023
Text Size:

Kawalan buruh Semenanjung sebabkan Sabah rugi RM500 juta
Dr Jeffrey berkata keluaran dalam negara kasar (KDNK) per kapita Sabah kini kira-kira RM29,960, iaitu lebih sedikit daripada separuh KDNK negara sebanyak RM47,439, dan jauh di belakang KDNK tertinggi sebanyak RM111,292 bagi Kuala Lumpur.
JABATAN Tenaga Kerja Sabah perlu dipulihkan untuk mentadbir dan melaksanakan Ordinan Buruh Sabah sebagai salah satu cara untuk menangani masalah kekurangan buruh di negeri ini.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan berkata semasa libat urus pelbagai pihak berkepentingan oleh Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing dan Pendatang Tanpa Izin, salah satu punca kekurangan buruh di Sabah berpunca daripada proses kelulusan yang dijalankan oleh pihak berkuasa persekutuan dari Putrajaya.

Dr Jeffrey berkata beliau dinasihatkan bahawa berdasarkan kajian Persatuan Penanam-Penanam Malaysia Timur, kekurangan tenaga kerja telah menyebabkan kerugian kepada industri kelapa sawit akibat buah-buah yang tidak dituai.

“Ini seterusnya menyebabkan Kerajaan rugi kira-kira RM400-RM500 juta setahun daripada levi buah kelapa sawit,” kata Dr Jeffrey, yang juga Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan, dalam ucaptamanya di forum mengenai Kekurangan Buruh di Sabah: Isu Pekerja Asing, anjuran Institut Kajian Pembangunan (IDS) Sabah di Kota Kinabalu pada 21 Mac.

“Adalah penting untuk mengembalikan semula Jabatan Tenaga Kerja Sabah untuk mentadbir dan melaksanakan Ordinan Buruh Sabah.

“Jabatan ini dijangka akan menggantikan Jabatan Tenaga Kerja Negeri Sabah sekarang, yang terletak di bawah bidang kuasa Kerajaan Persekutuan.

“Langkah ini dijangka menjadikan proses kelulusan pekerja asing lebih cekap dengan pemahaman yang lebih baik mengenai keadaan tempatan oleh Jabatan tempatan,” katanya.

“Secara kebetulan, untuk menjadikan industri kelapa sawit lebih baik diurus dan ditadbir, Kerajaan Negeri kini dalam proses menubuhkan Lembaga Industri Kelapa Sawit Sabah (Sopia) bagi menggantikan cabang Sabah bagi Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB),” katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Dr Jeffrey berkata keluaran dalam negara kasar (KDNK) per kapita Sabah kini kira-kira RM29,960, iaitu lebih sedikit daripada separuh KDNK negara sebanyak RM47,439, dan jauh di belakang KDNK tertinggi sebanyak RM111,292 bagi Kuala Lumpur.

“Kita mempunyai rekod memalukan dengan lapan daripada 10 daerah termiskin di Malaysia walaupun kita kaya dengan minyak dan gas, dan banyak sumber asli yang lain.

“Untuk mencapai KDNK negara, ekonomi Sabah perlu berkembang sebanyak RM69.912 bilion berdasarkan populasi sebanyak empat juta,” katanya.

Beliau berkata Sabah menghadapi kekurangan buruh yang serius, khususnya dalam sektor pertanian, kelapa sawit dan pembinaan.

“Untuk mencapai dan mengekalkan pertumbuhan ekonomi kita, Sabah memerlukan lebih daripada pencapaian Matlamat Pembangunan Mampan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Nombor 8, iaitu untuk menggalakkan pertumbuhan ekonomi yang inklusif dan mampan, pekerjaan dan kerja yang layak untuk semua.

“Kita bukan sahaja perlu menyelesaikan kekurangan tenaga kerja kita, tetapi kita juga perlu membangunkan modal insan kita mengikut piawaian antarabangsa dengan kemahiran yang diperlukan, teknologi inovatif dan minda,” katanya.

Beliau berkata Sabah serius untuk menangani kekurangan tenaga kerja, dan pembangunan modal insan merupakan salah satu pemboleh tumpuan Pelan Pembangunan Sabah Maju Jaya 1.0 (2021-2025).

“Yakinlah, Kerajaan Negeri tidak akan membiarkan pertumbuhan ekonomi kita dikekang atau terbantut dengan kekurangan tenaga kerja, sama ada dari segi kualiti atau kuantiti.

“Kami tahu mengenai perkembangan yang berlaku dan sedang dirancang di dalam dan sekitar wilayah ini.

“Kami sedang berusaha ke hadapan untuk pasaran tenaga buruh di Sabah bagi membantu perladangan dan industri kita serta mengembangkan ekonomi kita.

“Kami juga sedang mengusahakan sumber pendapatan baharu seperti pemuliharaan alam semula jadi dan kredit karbon, untuk memacu ekonomi kita lebih jauh,” katanya.

“Ini adalah penting kerana kita mesti mengambil kira persekitaran pasaran buruh di Sabah untuk memahami kekuatan dan kelemahan kita.”

Dalam ucapan penutupnya, beliau berkata: “Kita hanya dapat mencorak masa depan kita jika kita merebut peluang dan berani dalam pendekatan kita untuk menyelesaikan masalah kita sendiri.”

“Kita tidak boleh mengharapkan orang luar untuk membantu menyelesaikan masalah kita,” katanya merujuk kepada pihak-pihak di Persekutuan.

Beliau berkata, sejak beberapa tahun kebelakangan ini, beliau melihat sentimen yang semakin meningkat dalam kalangan rakyat di Sabah untuk tampil ke hadapan dan memperjuangkan pembangunan dan masa depan Sabah serta membentuk nasibnya sendiri.

“Ia sungguh menggalakkan dan saya melihat Sabah dibangunkan dalam masa terdekat dan mengembangkan potensi sebenarnya, mengikut cara Sabah sendiri,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

Keywords:
sabahmovingforward

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here