Tue, 30 May 2023

HEADLINES :


ADVERTISEMENTPentas akhir Sugandoi Kaamatan negeri esok
Published on: Friday, May 26, 2023
By: Ricardo Unto
Text Size:

Pentas akhir Sugandoi Kaamatan negeri esok
BARISAN finalis Sugandoi Kaamatan negeri (dari kiri) Ryenald, Mohd Sabran, Chrispine, Presly, Rick Wen, Donovond, Michelle, Monicca, Eleliah dan Terence.
Kota Kinabalu: Pertandingan nyanyian Sugandoi Kaamatan peringkat negeri 2023 sudah pun memasuki peringkat akhir.

Selepas fasa penyingkiran yang sengit selama dua hari, 10 peserta berjaya ke peringkat akhir, mengatasi 40 peserta lain dari seluruh cawangan KDCA dan Sabah.

Pentas akhir akan diadakan di Dewan KDCA Hongkod Koisaan, di Penampang bermula jam 7 malam esok (Sabtu).

Finalis ialah Presly Petrus, yang mewakili KDCA Sarawak, Ryenald Cornellius Guntabid (Api-Api), Michelle Jill Richard (Likas), Rick Wen Majanggong @ Rick Charles (Kudat), Monicca Majilis (Nabawan), Eleliah Bianus (Tambunan), Chrispine Joseph (Luyang), Terence Asangki (KDCA Putrajaya), Donovond Andreey Damainus (Kuala Penyu) dan Mohd Sabran Andrew (Ranau).

Pada peringkat akhir, mereka dikehendaki menyanyikan dua buah lagu dengan genre berbeza, dan mereka perlu memakai pakaian etnik tradisional daerah yang mereka wakili.

Antara kriteria penilaian yang penting ialah vokal (50 peratus), tempo (20 peratus) dan persembahan (30 peratus). Juara akan membawa pulang RM6,000 dan trofi, manakala tempat kedua dan ketiga masing-masing menerima RM4,000 dan RM3,000.

Pertandingan akhir untuk dua kategori lain – Songkotoun (veteran) dan Dazanak (kanak-kanak), juga akan diadakan esok.

Kedua-dua johan bagi kategori Songkotoun dan Dazanak bakal menerima RM1,500 setiap seorang, dan pemenang tempat kedua menerima RM1,000, dan tempat ketiga membawa pulang RM800.

Sugandoi Kaamatan merupakan salah satu acara kemuncak sambutan Pesta Kaamatan Negeri, selain daripada pertandingan Unduk Ngadau Kaamatan.

Pertandingan nyanyian tahunan yang dinanti-nantikan itu berjaya melahirkan sekumpulan besar bakat daripada masyarakat Kadazan Dusun Murut di negeri ini sejak ia diperkenalkan pada 1987.

Untuk rekod, Tambunan mencatatkan jumlah pemenang terbanyak bagi pertandingan peringkat negeri, dengan 12 orang, terbaru ialah pemenang tahun lepas, Lyron Felix.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement Berita Popular


Follow Us  
Follow us on            

Daily Express TV