Sat, 15 Jun 2024

HEADLINES :


ADVERTISEMENT

Lelaki berbaju kurung samun kedai runcit di Sarawak
Published on: Friday, May 26, 2023
By: FMT
Text Size:

Lelaki berbaju kurung samun kedai runcit di Sarawak
Tangkap layar video tular di Twitter menunjukkan suspek lelaki berbaju kurung dan bersenjatakan pisau ketika menyamun sebuah kedai runcit di Padawan, Sarawak, pada Isnin.
PETALING JAYA: Seorang lelaki berbaju kurung bersenjatakan pisau antara dua suspek diburu disyaki menyamun sebuah kedai runcit di MJC Batu Kawah di Padawan, Sarawak, pada Isnin.

Ketua Polis Padawan Abang Zainal Abidin Abang Ahmad , berkata polis juga mengesan satu video rakaman video kamera litar tertutup (CCTV) kejadian itu yang tular di Twitter.

“Polis mengesahkan menerima laporan kejadian tersebut daripada seorang wanita berusia 20 tahun yang juga pekerja premis itu pada 22 Mei lalu,” katanya dalam kenyataan.

Katanya, ketika kejadian pengadu bersama rakan sekerja didatangi seorang lelaki berpakaian seperti wanita dan membawa senjata dipercayai pisau.

“Suspek terus merampas peti wang tunai di kaunter juruwang dan terus melarikan diri dengan menaiki sebuah motosikal ditunggang seorang lagi suspek yang menunggu diluar.

“Kedua-dua suspek dipercayai warga tempatan berdasarkan dialek pertuturan mereka. Semua mangsa tidak mengalami sebarang kecederaan,” katanya.

Abang Zainal berkata, polis menubuhkan pasukan khas untuk mengesan suspek dengan kerjasama pasukan IPD lain serta Jabatan Siasatan Jenayah JSJ IPK Sarawak.

“Orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat boleh menghubungi Bilik Gerakan IPD Padawan di talian 082-862233.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan dan jika disabit bersalah boleh dihukum penjara selama 20 tahun dan sebat,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

ADVERTISEMENT


Berita Utama Hari Ini

Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV  close
Try 1 month for RM 18.00
Already a subscriber? Login here
open

Try 1 month for RM 18.00

Already a subscriber? Login here