Fri, 29 Sep 2023

HEADLINES :
Hak mutlak PM rombak Jemaah Menteri, kata Zahid
Published on: Saturday, May 27, 2023
By: FMT
Text Size:

Hak mutlak PM rombak Jemaah Menteri, kata Zahid
Zahid Hamidi berkata perdana menteri mempunyai hak mutlak dan budi bicara menentukan ahli Jemaah Menteri.
PUTRAJAYA: Rombakan Jemaah Menteri dalam kerajaan perpaduan adalah hak mutlak dan berdasarkan budi bicara perdana menteri, kata Zahid Hamidi.

“Lazimnya tiada seorang perdana menteri berbincang dalam (mesyuarat) Kabinet untuk melakukan rombakan,” kata timbalan perdana menteri menurut Bernama.

Beliau ditemui selepas merasmikan Majlis Kemuncak Minggu Latihan Kebangsaan (NTW) 2023 di Putrajaya.

Pada 24 Mei, FMT memetik sumber sebagai berkata, Anwar difahamkan akan merombak Jemaah Menteri selepas PRN, namun terlebih dulu melaksanakan “pembersihan” melibatkan jawatan kanan awam, menurut sumber terdekat PKR.

Sumber yang enggan didedahkan identitinya berkata, Anwar berhasrat menyingkirkan ahli Jemaah Menteri tidak berprestasi, selain berkemungkinan memberi keutamaan pembersihan di beberapa kementerian dengan menukar ketua setiausaha dan ketua pengarahnya.

Bagaimanapun, sumber berkata, melaksanakan perubahan di peringkat kementerian tidak memberi banyak perbezaan, jika pegawai tidak kompeten masih berada dalam perkhidmatan awam.

“Ia merupakan pendekatan dari bawah ke atas. Apa guna menukar menteri kalau anda tidak menukar sistem?” katanya.

Selangor, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Kelantan, Kedah, dan Terengganu perlu mengadakan PRN yang dijangka berlangsung pada Julai.

Sementara itu, semasa dirujuk mengenai prestasi Jemaah Menteri ketika ini, Zahid berkata, pada pandangannya semua menteri melaksanakan tugas dengan baik.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.ADVERTISEMENT


Advertisement 


Berita Utama Hari Ini
Berita Popular


Follow Us  
Follow us on             

Daily Express TV